Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rani simptomi trudnoće

Trudnoća donosi čitav niz promjena u ženinom tijelu. One se javljaju već u prvim danima nakon začeća i posljedica su promjena hormona. Daleko najjasniji znak da ste možda trudni je svakako izostanak mjesečnice. Koji simptomi se ...

 simptomi trudnoće

Donosimo vam još mogućih simptoma, no svakako morate uzeti u obzir da pojedini znakovi, kad se javljaju pojedinačno, nisu pouzdan znak da ste trudni. Pojavi li ih se više istovremeno, tada se već treba ozbiljnije pozabaviti tim pitanjem.

Glad, želje i poremećaji apetita

Nije mit da nagli napadaj gladi može biti znak trudnoće. Često gladi dolazi u kombinaciji sa željema za pojedinim namirnicama ili okusima kao što je sladoled od vanilije ili senf. Kakvi su ostali znakovi? Ima li ih? Ovaj simptom bez pojave drugih nije nikakav dokaz trudnoće.

Nepodnošenje mirisa

Mnoge se trudnice s gađenjem žale na mirise koji su im se do nedavno dopadali. Događa se da se gađenje osjeti i na hranu, pića ili parfeme, a mnoge trudnice opisuju okus metala u ustima.

Bolna i osjetljiva prsa

Ako koža oko bradavica potamni, to može biti znak trudnoće, ali i poremećaja hormona. Prsa mogu biti osjetljiva na dodir i nabujala, no to je ujedno i normalna pojava pred dolazak mjesečnice, samo u trudnoći je ta pojava intenzivnije izražena.

Česta potreba za mokrenjem

Čest odlazak na zahod može biti znak trudnoće. Kad se embrio ugnijezdi, počne izlučivati hormone koji izazivaju češći odlazak buduće majke na zahod.

Pojačan iscjedak i grčevi u trbuhu

Iscjedak koji je obojan, smečkast ili uz laganu sukrvicu može biti znak da je u tijeku implantacija embrija zbog koje dolazi do laganog krvarenja. Istovremeno žena može osjetiti i grčeve u trbuhu poput menstruacijskih. Svaka žena za sebe zna kako izgleda dolazak mjesečnice i na onovu toga može i zaključiti događa li se nešto neobično ili uobičajeno. Sukrvica dan do dva prije mjesečnice kod nekih je žena znak da će uslijediti mjesečnica. Ako se krvarenje pojavi u vrijeme mjesečnice, ali je puno slabije, to je također znak da je možda trudnoća posrijedi.

Poremećaji cirkulacije

Mnoge trudnice pate od poremećaja cirkulacije u obliku vrtoglavica ili šumova u ušima pa sve do nesvjestica. Do ovih pojava dolazi zbog pada tlaka.

Pospanost i iscrpljenost

Velike količine progesterona koji ujedno potiče laktaciju (proizvodnju mlijeka) često dovede trudnicu u stanje opće iscrpljenosti. Pospanost je najčešće stanje u početku trudnoće, no ne i siguran simptom trudnoće.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoložena su sasvim normalne za početak trudnoće. Visoke vrijednosti progesterona i estrogena odgovorni su za to stanje. Ako sumnjate da ste trudni, možda se borite s pitanjima:“Što će biti s mojim poslom, vezom ili nemamo sobu za dijete?“ i s druge strane vas obuzimaju majčinski osjećaji. Zbog tog stanja ćete patiti od naglih promjena raspoloženja i svojim bližnjima možda biti nepodnošljivi.

Jutarnje mučnine

Već nekoliko dana nakon začeća nekim je ženama slabo i povraćaju. Jutarnje mučnine muče trudnice u prvom tromjesečju. Osjećaj mučnine se javlja prije svega ujutro, ali moguće je i tijekom cijelog dana. Mučnina je jedan od jasnijih znakova da je trudnoća razlog njezinog pojavljivanja.

Visoka bazalna temperatura

Mjerenje temperature ujutro odmah nakon buđenja moglo bi dati odgovor radi li se trudnoći. Ako je vaša temperatura osamnaest dana bez prestanka iznad vaše normalne temperature, tada je vjerojatno to znak trudnoće.

Više znakova trudnoće istovremeno

Ako imate mnoge znakove trudnoće, tada je krajnje vrijeme da napravite kućni test. Ako je kućni test pozitivan, vrijeme je da se javite ginekologu za pregled. Želite li znati što se upravo događa s vašom trudnoćom i malenom bebom u vašem trbuhu, saznajte sve što vas zanima u našem Kalandaru trudnoće po tjednima 

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije