1. Govedina

Od svih vrsta mesa najveću biološku vrijednost (koja ovisi o sadržaju esencijalnih aminokiselina) imaju proteini govedine − 80% − koji su potrebni za razvoj zdravog ploda. Plodu je za izgradnju stanica, tkiva i hemoglobina potrebna određena količina željeza koju “uzima” od majke. Zbog toga kod nje može doći do anemije (u otprilike 20% slučajeva). Kao prevencija anemije trudnicama se preporučuje konzumiranje namirnica bogatih željezom, osobito posnijih dijelova govedine. Govedina je bogata i cinkom, koji utječe na razvoj bijelih krvnih zrnaca.

2. Teletina

Sadržava visokovrijedne proteine koji su važni za rast, obnovu i izgradnju organizma, a obiluje i kalcijem (dva-tri puta više od svinjetine). Bogata je cinkom, kojeg najviše ima u butu. Prisutna je i velika količina željeza, kao i vitamina grupe B (osobito B1, B2 i nikotinske kiseline) − koji su organizmu potrebni za oslobađanje energije iz hrane.

3. Janjetina

Lako je probavljiva i izvanredan je izbor za trudnice. Odličan je izvor bjelančevina. Bogat je izvor željeza i cinka te vitamina B12, kojeg nema u biljnoj hrani, a potreban je za izgradnju crvenih krvnih stanica i normalno funkcioniranje živčanog sustava.

4. Piletina

Osigurava esencijalne aminokiseline, potrebne za pravilan razvoj ploda. Obogaćuje prehranu trudnica željezom, kalcijem, fosforom, ali i velikom količinom vitamina, osobito grupe B. Zbog nutritivnog sastava i lake probavljivosti, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje piletinu kao namirnicu koju bi trebalo često konzumirati.

5. Puretina

Puretina je odličan izvor proteina, a bogata je i kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, selenom i cinkom. Sadržava i znatnu količinu vitamina kompleksa B te aminokiselinu triptofan, koja pomaže tijelu u proizvodnji serotonina, supstancije koja djeluje umirujuće i pogoduje dobrom raspoloženju.

6. Losos

Oodličan je izvor kvalitetnih bjelančevina, obiluje omega-3 masnim kiselinama, važnim za zdravlje srca i mozga. On je svojevrstan “rezervoar” esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina koje su potrebne

za dobar imunitet i

stvaranje bijelih krvnih stanica. Sadržava znatne količine fosfora, selena i kalija, kao i vitamine

kompleksa B.

7. Jaja

Jaja su visoko nutritivna i lako probavljiva hrana. Odličan su izvor proteina, vitamina (A, E, D, folata i drugih vitamina grupe B) te minerala (željeza, fosfora, cinka i kalcija). Odličan su izvor željeza, a posebno se preporučuje žumance, koje je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina, važnih za rast i razvoj središnjega živčanog sustava. Bolje je izbjegavati konzumiranje sirovih ili nedovoljno termički obrađenih jaja zbog povećanog rizika od salmonele.

8. Mlijeko

Izvrstan je izvor proteina i kalcija koji se lako resorbira. Ako ga trudnica ne unosi dovoljno, fetus će taj mineral početi uzimati izravno iz njenih kostiju, učinivši ih sklonima napuknućima i prijelomima. Mlijeko je bogato i magnezijem, koji je potreban za razvoj bebina koštanog, mišićnog, krvnog i živčanog sustava, a sadržava i fosfor, potreban za izgradnju mišića. Osigurava i vitamine A, D, B2 i B12.

9. Jogurt

Taj je mliječni napitak odlična alternativa za trudnice s netolerancijom na laktozu u kravljem mlijeku. Vrlo je bogat kalcijem: oko 210 g jogurta smanjene masnoće osigurava 415 mg tog elementa, koji je presudan za izgradnju kostiju, zuba, krvotoka, živčanog i mišićnog sustava. Ako ga buduća mama ne uzima dovoljno, plod će crpiti onaj koji je nataložen u njenim kostima. Zato je konzumiranje jogurta važno za trudnice koje ne piju mlijeko. Jogurt je bogat proteinima i ostalim hranjivim tvarima, osobito fosforom i vitaminima grupe B, kao i korisnim bakterijama koje su blagotvorne za probavni sustav.

10. Sir

Bogat je visokokvalitetnim proteinima − 20-40% − ovisno o vrsti sira, a u njima su prisutne sve esencijalne aminokiseline. Bogat je kalcijem koji bi uz proteine trebao biti “kamen temeljac” prehrane u trudnoći, kako bi se osiguralo da i majka i plod budu zdravi. Zbog toga je sir osobito važan za trudnice koje ne podnose laktozu ili ne vole mlijeko jer im osigurava unos tog minerala. Odličan je izvor selena, magnezija i fosfora, kao i vitamina B2.

Pasterizirani sir

Izbjegavajte sir koji nije pasteriziran, osobito neke vrste mekih sireva (brie, feta, gorgonzola), kao i one od kozjeg i ovčjeg mlijeka, zbog opasnosti od listerioze koja može prouzročiti spontani pobačaj.

Dobra termička obrada

Trudnice trebaju izbjegavati sirov ili dimljeni losos (ili bilo koju drugu ribu posluženu na takav način), zbog opasnosti za zdravlje ploda. Nedovoljno termički obrađena riba može sadržavati neugodnu bakteriju listeriju (Listeria monocitogenes).

Ne treba pretjerivati ni s količinom, jer je moguće da se u lososu nalaze određene količine žive (to je problem s pojedinim vrstama ribe i morskih plodova). Ipak, korist od konzumiranja mnogo je veća od mogućeg rizika.

Foto: Profimedia