Ako ste trudni s blizancima, možda se već pitate hoćete li za nekoliko mjeseci u svoju obitelj dobiti dva dječaka, dvije djevojčice ili po jedno od svakog. A što ako nosite jednojajčane blizance, hoće li oni uvijek biti istog spola?

Jednostavan odgovor je da. Iako je bilo nekoliko slučajeva rađanja jednojajčanih blizanaca različitih spolova, ova pojava je toliko rijetka da to nije nešto što bi roditelji blizanci realno trebali razmotriti kao mogućnost.

Zašto su jednojajčani blizanci obično istog spola?

Jednojajčani blizanci dijele isti genetski materijal jer se razvijaju iz istog oplođenog jajašca. Budući da dječaci imaju XY kromosome, a djevojčice XX kromosome, bebe iz istog jajašca uvijek će imati podudarne kromosome (djevojčica/djevojčica ili dječak/dječak). Vrlo je rijetko da jednojajčani blizanci imaju dva različita spola.

Hoće li jednojajčani blizanci uvijek biti istog spola
Shutterstock 

Što su identični/jednojajčani blizanci?

Jednojajčani blizanci nastaju kada jedan spermij oplodi jednu jajnu stanicu, koja se zatim podijeli u dva embrija, kaže Sasha Andrews , dr. med. iz Denvera, Colorado. Jednojajčani blizanci su jednojajčani i imaju iste identične kromosome i DNK. Uvijek su istog spola, tako da možete imati par blizanaca dječak/dječak ili djevojčica/djevojčica, ali ne i blizance miješanih spolova.

Što su neidentični/dvojajčani blizanci?

Dvojajčani blizanci nastaju kada se dva odvojena spermija susretnu s dva odvojena jajašca i oba su jajašca oplođena, objašnjava liječnica Karen Florio iz Sveučilištua Missouri Health Care. To je često rezultat nečega što se kod žena zove hiperovulacija, budući da većina žena oslobađa samo jednu jajnu stanicu po menstrualnom ciklusu (a u ovom slučaju ih oslobađa više).

Hoće li jednojajčani blizanci uvijek biti istog spola
Shutterstock 

Dvojajčani blizanci su također najčešći tip blizanaca, kaže dr. Andrews, i predstavljaju otprilike 70 posto blizanačkih trudnoća. Budući da dolaze iz dva različita oplođena jajašca s odvojenom DNK, dvojajčani blizanci mogu biti dječak/dječak, djevojčica/djevojčica ili dječak/djevojčica.

Ako nosite blizance, vaš liječnik može ultrazvukom potvrditi jesu li jednojajčani ili dvojajčani.

Mogu li jednojajčani blizanci ikada biti različitih spola?

Postoje izuzetno rijetki slučajevi genetskih fenomena koji mogu uzrokovati rađanje jednojajčanih blizanaca različitog spola.

Genetske mutacije

Budući da jednojajčani blizanci nastaju iz jednog oplođenog jajašca, oni obično dijele gotovo identičan genetski niz, uključujući spolne kromosome, kaže dr. Andrews. Međutim, postoji jedna iznimka.

"Jednojajčnani blizanci mogu biti različitog spola zbog fenomena koji se zove disgeneza gonada, gdje dolazi do mutacija ili promjena u genima koji određuju razvoj genitalija", kaže dr. Andrews.

Normalno, razvoj gonada dovodi do toga da obje bebe imaju testise (dječaci) ili jajnike (djevojčice). Ako se spolne žlijezde ne formiraju u potpunosti ili ispravno kod jednojajčanih blizanaca, mogli biste imati jednog dječaka i jednu djevojčicu. No razlika u spolu kod jednojajčanih blizanaca toliko je neobična, kaže dr. Andrews, da postoji samo nekoliko izvješća.

Što su poluidentični blizanci?

Istraživači su do danas identificirali samo dva slučaja poluidentičnih blizanaca. Ovi blizanci, koji se nazivaju i "seskvizigotični" blizanci, nastaju kada dva spermija oplode isto jajašce. Normalno, proces oplodnje štiti od prodiranja drugog spermija u jajašce (a čak i ako se dogodi, taj drugi embrij ne preživi). Ali u slučaju poluidentičnih blizanaca, ne samo da drugi spermij oplođuje jajnu stanicu, oba embrija se nastavljaju razvijati. Oni dijele 100 posto majčine DNK, ali samo 78 posto očeve, što im omogućuje da budu gotovo identični, ali ne potpuno – i također im omogućuje da budu dva različita spola.

Takvi su slučajevi izuzetno rijetki pa ako očekujete jednojajčane blizance, možete planirati da vaši mališani imaju isti spol. Mogućnost da neće jednostavno je previše mala da bi se uopće o njoj razmišljalo.