Vrijeme je ovulacije. Vi ste plodni samo 24 sata zato što zrela jajna stanica ne opstaje duže vrijeme. Ali stanice sperme žive oko 72 sata, tako da je moguće da zatrudnite i ako imate odnos krajem ovog, a ovulaciju početkom sljedećeg tjedna.

Što vam je činiti?

Opustite se i vodite ljubav. Satručnjaci preporučuju "misionarsku " pozu jer ova poza dozvoljava najdublju penetraciju. Stavljanje jastuka ispod vaše stražnjice će također pomoći uspješnom susretu jajne stanice i spermatozoida. Vaša šansa da zatrudnite povećat će se i ako 30 minuta poslije odnosa ostanete ležati na leđima.

ZANIMLJIVOST!

Spol vašeg djeteta određuju dva od 46 kromosoma - spolni kromosomi, odnosno gonosomi. Spermij i jajna stanica nose svaki po jedan gonosom. Jajna stanica ima X kromosom, a spermij može imati X ili Y kromosom. Ako je jajnu stanicu oplodio X kromosom, dobit ćete djevojčicu, a ako spermij sadrži Y kromosom, imat ćete dječaka. Spol vašeg djeteta, dakle, u potpuno ovisi o spermiju koji je oplodio jajnu stanicu. Spermiji koji nose X kromosom veći su i sporiji te dulje žive od spermija s Y kromosomom.