BEBA: Vaš embrio se sada zove fetus! Dugačak je od 45 do 60 mm, a težak oko 8 grama.

Beba je sada skoro potpuno formirana. Ruke će joj se uskoro otvarati i skupljati u šaku. Kosti jačaju, a maleni korijeni zubi se pojavljuju ispod desni.

Mozak, jetra, pluća, bubrezi i crijeva već su formirani i počinju funkcionirati. Završava se i razvoj vanjskog spolnog organa.

Već sada vaša beba može zijevati, sisati i gutati. Zauzeta je udaranjem i protezanjem, ali su pokreti usporeni i izgledaju kao vodeni balet. Nećete osjetiti bebine akorbacije još mjesec ili dva, a ni štucanje koje ju možda mući zbog formiranja dijafragme.

MAMA: U ovom periodu mučnine vam se smanjuju i vjerojatno imate više energije. Nažalost, zbog usporene probave može vas mučiti zatvor (krivci su hormoni). Javlja se i žgaravica, također uzrokovana hormonskim promjenama.

Neka vas ne brine što zbog mučnine ne unosite raznovrsnu zdravu hranu ili što još uvijek niste dobili na težini, većina žena do ove faze dobije samo jedan kilogram. Apetit će vam se uskoro vratiti i težina će vam rasti oko 500 grama tjedno.

Beba se pokreće, ali vi još uvijek to ne osjećate. Ono što osjećate su plinovi i nadutost. Vaša maternica se povećala tako da ispunjava veći dio zdjelice. U ovom razdoblju ginekolog uz pomoć ultrazvuka i vaginalne sonde može čuti otkucaje srca vaše bebe.

Što vam je činiti?

  • Fizička aktivnost. Umjerena rekreacija, koja se svodi na duge šetnje i plivanje, doprinijet će da se osjećate mnogo bolje, umanjit će bol i povećati razinu tjelesne energije. Održavajući svoje tijelo u dobroj kondiciji i formi vi se ujedno fizički pripremate za što lakši porođaj i brz oporavak. U sljedećem razdoblju, ako ste zimska trudnica, zaboravite na skijanje i jedrenje.
  • Sigurnost prije svega. Osluškujte svoje tijelo kako biste znali je li je sve u redu ili ima nekih znakova da nešto nije kako treba. Također, vjerojatno razmišljate o stvarima kao što su: Smijem li i dalje ići na satove plesa? Mogu li zračni jastuci u autu povrijediti bebu? Koje lijekove smijem sada uzimati? Saznajte sve što vas zanima, što smijete, a što ne smijete tijekom trudnoće.
  • Poslušajte savjete drugih majki. Budite u kontaktu sa drugim majkama, uključujući i vašu. Većina žene se zbliži sa svojom majkom tijekom trudnoće, jer majka može biti dobra podrška. Kroz druženje sa drugim majkama možete razmijeniti iskustva i čuti dobre savjete.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 9. do 12. tjedna trudnoće!