BEBA: U tjednu koji označava početak drugog tromjesečja, vaša beba se izdužuje. Sada je dugačka između 8 i 11 cm, a teška od 30 do 60 grama. Tijelo joj raste brže od glave i vrat je sada dobro razvijen - brada više ne leži na grudima. Bebine ruke će uskoro dostići dužinu razmjernu ostatku tijela, a noge će se još malo produžiti.

Kožu bebe sada prekrivaju izuzetno fine, paperjaste, lanugo dlačice. Vjeruje se da one imaju zaštitnu ulogu jer zadržavaju verniks na površini kože (to je masni pokrivač kože, sirastog izgleda, koji bebu štiti od djelovanja plodove vode). Diskretno se naziru i obrve.

Zahvaljujući impulsima iz mozga, vaša beba sada pomiče očima, mršti se i pravi grimase. Ako sada odete na ultrazvuk, možda ćete vidjeti kako sisa palac.

Bebina jetra proizvodi žuč - znak da svoju funkciju vrši kako treba, bubrezi stvaraju urin, a slezena pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Iako još uvijek ne možete osjetiti sićušne udarce, ruke i noge vašeg malog boksera (sada dugačke oko 1,25 cm) su pokretljivije i aktivnije.

MAMA: Dobrodošli u drugo tromjesečje! Ako ste imali rane simptome trudnoće, kao što su jutarnje mučnine i povraćanje, sada ćete osjetiti olakšanje - mučninama je došao kraj!

Energija vam se polako vraća, grudi su manje bolne, a osjetljivost je vjerojatno potpuno nestala. Maternica i dalje postupno raste. Njen vrh je sada nešto iznad stidne kosti i može se opipati izvana. Ako vam ovo nije prva trudnoća, sada ćete morati početi nositi trudničku odjeću. Trbušni mišići oslabljeni prethodnom trudnoćom već pokazuju svoje "izmijenjeno stanje".

Odvojite malo vremena za planiranje, sanjarenje i uživanje u ovom divnom razdoblju trudnoće.

Što vam je činiti?

  • Vježbe za trudnice. Ako već niste, sada je pravo vrijeme da počnete s redovitim vježbanjem. Pored toga što ćete se ljepše osjećati i pripremiti tijelo za porođaj, upoznat ćete i druge trudnice od kojih ćete sigurno dobiti podršku. Dobar izbor mogu biti vježbe u vodi, joga za trudnice ili pilates, šetnja ili satovi plesa prilagođeni trudnicama.

  • Pomoć psihijatra. Ako ste neraspoloženi i depresivni, obavezno potražite pomoć stručnjaka. Novija naučna istraživanja pokazuju da depresija tijekom trudnoće može utjecati na bebinu moždanu aktivnost i poremetiti hormonalnu ravnotežu njezinog organizma. Novorođene bebe, čije su majke bile depresivne, imaju probleme sa prehranom i spavanjem. Zato, ako primijetite da vaše neraspoloženje i depresija nisu trenutni i prolazni - za početak zatražite pomoć ginekologa, a potom, po njegovoj preporuci, odgovarajućeg psihologa ili psihijatra.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 13. do 16. tjedna trudnoće!