BEBA: Beba počinje dobivati na težini! U ovom razdoblju se stvaraju brazde na njenim prstićima (dobija svoj jedinstveni otisak), a razaznaju se i boja i tekstura njene kose. Beba je sada duga oko 34 cm , a teška između 600 i 700 grama.

Razvija se i bebin centralni živčani sustav. Upravo sada se formira sklonost ka korištenju desne ili lijeve ruke. Beba sada može držati svoja stopala i ima svoje navike, kao što su ritam spavanja i ritam aktivnosti.

MAMA: Uživajte u vašoj bujnoj kosi! Ona je sada vjerojatno gušća i sjajnija nego ikad prije. Zahvaljujući hormonskim promjenama prirodni ciklus odbacivanja kose se zaustavio i neće početi ponovo do porođaja.

Maternica sve više raste i vrši pritisak na crijeva pa ćete možda često imati žgaravicu. Izbjegavajte masnu i prženu hranu i ležanje na leđima nakon jela te jedite više manjih obroka tijekom dana.

Uvećana maternica može uzrokovati i grčeve u području trbuha i u nogama, ali uzimanjem kalcija i kalija ovaj problem se može riješiti. Povećajte unos mliječnih proizvoda ili uzmite tablete kalcija. Banane, grejp, naranče, sušeno voće, gljive i riba bogati su kalijem.

Prenošenjem cjelokupne težine na nogu koja je u grču ili povlačenjem nožnih prstiju prema cjevanici olakšat ćete si grč koji će prestati.

Ako vam ginekolog dozvoli, nastavite s tjelovježbom, ali obratite pažnju na sljedeće: ne vježbajte ako ste previše umorni, stanite ako osjetite bilo kakvu bol, vrtoglavicu ili nedostatak daha. Nemojte ležati na leđima i izbjegavajte sportove u kojima možete izgubiti ravnotežu. Pijte dosta vode i odvojite vrijeme i za zagrijavanje i za opuštanje.

Što vam je činiti?

  • Provjerite da li ste anemični. Ako test krvi pokaže nedostatak željeza (najčešća vrsta anemije) vaš ginekolog će vam vjerojatno preporučiti uzimanje željezo kao dodatak ishrani.
  • Počnite s pripremama za porođaj. Krenite na trudnički tečaj gdje će vam stručno osoblje pokazati kako disati tijekom porođaja, dati vam nogo informacija o njezi djeteta i roditeljstvu i uputiti vas u to kako da se pripremite za odlazak u rodilište.
  • Iznenadite partnera. Budite romantični - zapišite na papir sve što volite kod njega, ispecite mu omiljeni kolač ili jednostavno prošetajte gradom držeći se za ruke. Provodite vrijeme zajedno.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 25. do 28. tjedna trudnoće!