BEBA: Vaša beba je sve bucmastija i oblija! Ovog tjedna je teška skoro 900 grama i dugačka je oko 36-37 cm od glave do pete. Njena omiljena aktivnost je vjerojatno sisanje palca – na taj način vježba mišiće obraza i vilice. Spava i budi se u pravilnim intervalima, otvara i zatvara oči. Mozak bebe je veoma aktivan.

Iako su njena pluća i dalje nezrela, sposobna su za funkcioniranje. Beba koja se rodi u 27. tjednu života zahtijeva intenzivnu njegu u inkubatoru, ali je sposobna izboriti se za svoj život!

MAMA: Na kraju ste drugog tromjesečja! Krećite se pažljivo kako bi izbjegli padove - zbog povećane težine vaš osjećaj za ravnotežu je pomalo poremećen. Pripremajući se za porođaj, ligamenti vam se opuštaju, pa se zato možete osjećati pomalo nestabilno. Ovo opuštanje može povremeno izazvati oštru bol u zdjelici i sa svakom novom trudnoćom ta bol može biti sve jača.

Vaše tijelo se priprema za posljednji krug. Umor se, vjerojatno, vratio, a sada možete primijetiti i neke nove simptome. Pored bolova u leđima, možda ćete osjetitti grčeve u nogama. Vaša razvijena maternica pritišće vene koje vraćaju krv od nogu ka srcu, kao i živce koji vode od vašeg trbuha ka nogama. Nažalost, grčevi mogu postati intezivniji kako odmiče trudnoća. Češći su noću, ali se mogu javiti i tijekom dana. Kad se to dogodi, istežite listove - ispravite nogu, a zatim lagano svinite nožne prste prema naprijed ka cjevanici. Također, možda vam pomogne šetnja ili masaža listova.

Što vam je činiti?

  • Potražite pomoć. S obzirom da ste iz dana u dan sve krupniji i nestabilniji, posremanje vam postaje sve veći problem. Zato zamolite nekog bližnjeg da pospremi umjesto vas, ili, ako vaš budžet to dozvoljava, platite ženu koja će vam očistiti kuću. I nakon bebinog rođenja, dodatna pomoć će biti dobrodošla kada je u pitanju kuhanje, spremanje kuće, vješanje i glačanje rublja.
  • Upoznajte se sa Kegelovim vježbama. Ako do sada niste, vrijeme je da počnete raditi vježbe za zdjelično dno, kako biste ojačali njegove mišiće.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 25. do 28. tjedna trudnoće!