Po prvi puta su istraživači pronašli vezu između majčine konzumacije orašastih plodova tijekom prva tri mjeseca trudnoće i poboljšane mentalne sposobnosti u kasnijem životu djeteta. Konkretno, poboljšanja su se pokazala u kognitivnoj sposobnosti, koncentraciji i dugoročnom sjećanju, što je objavljeno u studiji u engleskom časopisu "European Journal of Epidemiology".

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu
, Image: 218866971, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Velik uzorak trudnica i djece

Znanstvenici iz Španjolske u studiju su uključili 2.200 majki i djece. Prehrambene navike majke ispitivane su tijekom prva i zadnja tri mjeseca trudnoće. Njihova djeca su u dobi od 18 mjeseci, pet i osam godina prošla različite standardizirane testove kognitivne učinkovitosti.

Rezultati su pokazali da su djeca čije su majke u prva tri mjeseca trudnoće jele mnogo orašastih plodova postigle najbolje rezultate u kognitivnim sposobnostima. Kako su testovi pokazali, visoka konzumacija orašastih plodova u posljednja tri mjeseca trudnoće nije imala značajan pozitivan učinak na poboljšanu učinkovitost u radu mozga.

Istraživači pretpostavljaju da je to povezano s fetalnim razvojnim ciklusima koji u određenom trenutku intenzivnog napretka intenzivno iskorištavaju određene hranjive tvari. U slučaju orašastih plodova, to je folna kiselina i esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ali to naravno ovisi i o količini konzumiranih orašastih plodova. Preporučuje se jesti 90 do 200 grama orašastih plodova tjedno, badema, oraha, pinjola, kikirikija ili lješnjaka.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia