Po prvi puta su istraživači pronašli vezu između majčine konzumacije orašastih plodova tijekom prva tri mjeseca trudnoće i poboljšane mentalne sposobnosti u kasnijem životu djeteta. Konkretno, poboljšanja su se pokazala u kognitivnoj sposobnosti, koncentraciji i dugoročnom sjećanju, što je objavljeno u studiji u engleskom časopisu "European Journal of Epidemiology".
Velik uzorak trudnica i djece
Znanstvenici iz Španjolske u studiju su uključili 2.200 majki i djece. Prehrambene navike majke ispitivane su tijekom prva i zadnja tri mjeseca trudnoće. Njihova djeca su u dobi od 18 mjeseci, pet i osam godina prošla različite standardizirane testove kognitivne učinkovitosti.
Rezultati su pokazali da su djeca čije su majke u prva tri mjeseca trudnoće jele mnogo orašastih plodova postigle najbolje rezultate u kognitivnim sposobnostima. Kako su testovi pokazali, visoka konzumacija orašastih plodova u posljednja tri mjeseca trudnoće nije imala značajan pozitivan učinak na poboljšanu učinkovitost u radu mozga.
Istraživači pretpostavljaju da je to povezano s fetalnim razvojnim ciklusima koji u određenom trenutku intenzivnog napretka intenzivno iskorištavaju određene hranjive tvari. U slučaju orašastih plodova, to je folna kiselina i esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ali to naravno ovisi i o količini konzumiranih orašastih plodova. Preporučuje se jesti 90 do 200 grama orašastih plodova tjedno, badema, oraha, pinjola, kikirikija ili lješnjaka.
Tekst: M.B.
Foto: Profimedia
Najveći roditeljski strah: Kako se ponašati kad se dijete izgubi u gužvi
Simptomi koji mogu pokazivati ADHD kod djece: Stručnjak objašnjava na što obratiti pažnju
Dnevno spavanje kod bebe: Kako znati da je spremna za novu rutinu i kada treba pričekati?
13 životnih vještina koje dijete treba znati od malih nogu
'Jednostavne' i 'teške' bebe: Zašto su neki mališani mirni i vole društvo, a drugi nervozni i stalno plaču