Osim lijekova protiv boli i epiduralnih, mame u svojim rukama imaju puno prirodnih trikova za upravljanje trudovima. Pitali smo više od tisuću mama kako bismo saznali kako su olakšavale bol tijekom porođaja. Evo što su rekle:

Vježbe za disanje

75% mama koristile su vježbe disanja kako bi izdržale kontrakcije.

“Otkrila sam da duboko izdisavanje stvarno pomaže da prođem kroz kontrakcije.”“Kontrakcije su bile vrlo intenzivne i disanje tijekom boli bilo je vrlo korisno za mene.”“Osjećala sam kao da mi je potrebna sva snaga da se fokusiram, pogotovo tijekom najjačih kontrakcija. Ako sam se pomicala ili izgubila fokus na svoje disanje, imala bih osjećaj da sam izgubila kontrolu nad tijelom i da bi bol prevladavala.”

Promjene položaja

Polovica majki otkrila je da je jednostavna promjena položaja tijela pomogla pri ublažavanju boli. (Pilates lopte mogu biti odlične za to – četvrtina mama je koristila upravo loptu).

“Nemojte se plašiti kretati se, hodati, sjediti na lopti, ili što god, porođaj tako napreduje brže.”

savjeti-drugih-mama-sto-mi-je-pomoglo-za-ublazavanje-bolova-tijekom-porodaja
Pregnant woman sitting on fit ball with backache at home, Image: 169951490, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Ljuljanje

Mnoge mame su se ljuljale kroz kontrakcije.

“Prolazila sam kroz jednu po jednu kontrakciju, koristila disanje, ljuljanje i stenjanje.”

Hodanje

Ako ste za to, pokušajte malo prošetati. Pomagalo je jednoj trećini mama u našem istraživanju.

“Svakako preporučujem hodanje kao pomoć kod porođaja i rađanja”

Masaža

Nemojte podcjenjivati snagu dobre masaže – bilo da je za leđa ili noge!

“Spakirala sam topli oblog od riže, što je bilo nevjerojatno ugodno za moja leđa tijekom porođaja.”“Ručni masažer bio je vrlo koristan u početku porođaja, dok je bol bila u leđima.”“Muž mi je trljao noge losionom za aromaterapiju. Bila sam na nebu.”

Namakanje u kadi

Gotovo jedna petina mama je dobila lagano olakšanje kada bi bile u vodi.

Provela sam većinu svog porođaja u kadi, što mi je pomoglo u upravljanju boli i opuštalo me je."

Vizualizacija

Imate li lijepu plažu na umu? Idite na nju tijekom kontrakcija. Također, možete pokušati vizualizirati svoj porođaj prije nego što se dogodi.

“Najveći savjet koji imam je da vizualizirate svoj porođaj prije nego se krene odvijati. Pripremila sam se rekavši sebi da će boljeti, ali da neće trajati vječno …”“Otputujte negdje drugdje u mislima tijekom kontrakcija”

Glazba

Ako ste ljubitelj glazbe, pokušajte s nekoliko pjesama za prirodno upravljanje boli, kao i 14 posto mama koje je to radilo.

“Ponijela sam svoj MP3 player i koristila ga tijekom porođaja. Glazba mi je pomogla da se opustim i da odbacim misli od kontrakcija.”

Foto: Profimedia

Izvor: www.babycenter.com