Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trendovi u svijetu: 7 novih pravila na porođaju

Saznajte što se u praksi promijenilo posljednjih nekoliko godina na porođajima, možda ne baš u svakom rodilištu (ili svakoj smjeni u rodilištu), ali u većini...

Mnoge žene od malena slušaju da je porođaj nešto “strašno”. Međutim, način na koji su rađale naše bake, pa i mame, uvelike se razlikuje od načina na koji se žene danas porađaju. Evo kakve prakse su se na porođaju primjenjivale do nedavno, a kako to izgleda danas:

Carski rez

Nekada: Carski rez je bio zakazivan između 37. i 38. tjedna.

Sada: Morate biti u drugom stanju najmanje 39 tjedana da bi liječnik zakazao intervenciju.

Ovih nekoliko posljednjih tjedana nije ugodno, ali na taj način postoji vjerojatnost da porođaj krene i prirodnim putem. Bebe rođene prije 39. tjedna mogu imati zdravstvenih problema, kao i probleme u razvoju. Međutim, Američki koledž porodničara savjetuje da bi ginekolozi trebali pričekati čak i do 41. tjedna, pa tek onda razmišljati o carskom rezu.

Naravno, postoje i neki izuzeci. Ako postoje komplikacije kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes ili neki drugi faktor rizika, ginekolog može zakazati carski rez i puno ranije, jer je tako sigurnije i za bebu i za mamu.

Obrok tijekom trudova

Nekada: Tijekom porođaja žeđ se gasila samo vlaženjem usnica.

Sada: Možete piti vodu, čak i uzimati lagane obroke.

Natopljena gaza za gašenje žeđi koristila se još prije 50 godina kada su žene primale opću anesteziju ako bi imale carski rez ili bile pod većim rizikom od aspiracije. Danas, većina budućih mama umjesto opće anestezije prima epiduralnu ili spinalnu anesteziju. Suvremene metode davanja opće anestezije također u velikoj mjeri smanjuju rizik od aspiracije. Kao rezultat toga voda, sok, pileća juha i kava su dozvoljeni.

Neki ginekolozi također dozvoljavaju lagane obroke, jer mnoga istraživanja pokazuju da nema straha od hrane neposredno prije porođaja. Jedna studija je čak pokazala da lagani obroci povećavaju zadovoljstvo žene tijekom porođaja. Naravno, treba izbjegavati ili teško probavljivu hranu, jer mnogo žena tijekom porođaja može povraćati.

, Image: 347994299, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Epiduralna anestezija

Nekada: Epiduralna se nije davala dok žena ne bude četiri do pet centimetra otvorena.

Sada: Ne mora se čekati!

Ginekolozi su nekada smatrali da ako biste prerano dobili epiduralnu anesteziju, povećala bi se vjerojatnost za carskim rezom. Međutim, nove studije su ustanovile da to nije točno. Neke od studija su pokazale da žene koje dobiju epiduralnu ranije, imaju kraći porođaj.

Trajanje porođaja

Nekada: Ginekolozi su radili carski rez ako bi porođaj trajao predugo.

Sada: Porođaj može da traje koliko god je potrebno.

"Ispostavilo se da su liječnici imali pogrešnu sliku o tome koliko bi porođaj mogao zapravo trajati", objašnjava ginekolog Aaron B. Caughey

iz Portlanda. On kaže kako bi ginekolozi, ali i buduće mame trebali biti strpljiviji.

Vaginalni porođaj nakon carskog reza

Nekada: Žene koje su imale carski rez uglavnom su i svaki sljedeći put rađale na taj način.

Sada: Ginekolozi savjetuju budućim mamama da drugo dijete rode vaginalno.

Nekada je bilo gotovo pravila da ako ste imali jedan carski rez, imat ćete ih još pri sljedećim porođajima. Međutim, liječnici sada kažu da je vaginalni porođaj nakon carskog reza puno mudriji izbor. "Svaki carski rez povećava rizik od brojnih komplikacija, kao što su obilna krvarenja, infekcije i poremećaji placente, što može biti opasno po život", objašnjava dr Caughey.

Presijecanje pupčane vrpce

Nekad: Ginekolozi su odmah presijecali pupčanu vrpcu.

Sada: Ginekolozi tek nakon nekoliko minuta presijecaju pupčanu vrpcu.

Godinama se primjenjivala standardna procedura da se odmah po rođenju pupčana vrpca presijeca. Međutim, nakon brojnih istraživanja ta se praksa sve manje primjenjuje, jer je utvrđeno da odgađanje presijecanja pupčane vrpce može povećati razinu željeza u krvi novorođenčeta i smanjiti rizik od anemije kod bebe. "Placenta pulsira poput otkucaja srca i na taj način povećava dotok krvi kod novorođenčeta, što može smanjiti rizik od anemije čak šest mjeseci nakon porođaja", objašnjava dr Kathleen Berchelmann, pedijatrica u dječjoj bolnici Sant Louis. Jedino loše što se može dogoditi ako se čeka previše na presijecanje pupčane vrpce je povećan rizik od žutice, koja se lako tretira.

, Image: 347269696, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Epiziotomija

Nekada: Epiziotomija je bila rutinska intervencija.

Sada: Epiziotomija se radi samo kada je neophodno.

Nekada se smatralo da rez žena koje nisu suviše elastične i koje na porođaju "popucaju", teže zarasta i teže se ušiva od reza koji je nastao epiziotomijom. Međutim, na osnovu više studija, ustanovljeno je da to nije točno. Naime, istraživanja su dokazala da je rezu nastalom od epiziotomije potrebno više vremena da zaraste, a isto tako izaziva veću bol od "prirodnog reza", moguće su infekcije i povećan je rizik od inkontinencije mjesecima ili godinama nakon porođaja.

Epiziotomije su svakako ponekad potrebne, kao u situaciji kada je beba u opasnosti, pa ginekolog mora ubrzati porođaj. Međutim, u mnogim zemljama, epiziotomija se i dalje rutinski obavlja.

Tekst:yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije