Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da postanete ‘jedno’ s ritmom svog porođaja, da budete instinktivne i da se prepustite životnim silama prirode koje djeluju u vašem tijelu

Često se ženama u pripremi za porođaj govori da je važno imati povjerenja u prirodu i u proces porođaja te u svoje tijelo, što implicira da će, ako sve to uspiju, biti smirene, opuštene i porođaj će biti prirodan. Ono što mi se iskustvom pokazalo važnijim jest proširiti ideju “povjerenja i vjere” na to da vjeruju kako će u porođaju, a i poslije, imati razne “lude” misli i osjećaje jer je upravo to normalan odgovor na nepoznatu situaciju porođaja. Vjerujte da ćete na porođaju barem jednom biti iznenađene. Samom sobom, partnerom, snagom trudova, medicinskim osobljem, cijelom situacijom. Vjerujte da ćete iskusiti cijeli niz osjećaja i poduzeti niz raznih “strategija” tijekom porođaja, poput visokog samopouzdanja u početku nakon kojeg može doći velika sumnja u stilu: “Mogu li ja to izdržati?” Ili snažne predanosti: “Mogu i želim, idem dalje kud puklo da puklo!” Povjerenja: “Sve će biti dobro.” Želje za odustajanjem: “Ne mogu više. Ovo nema smisla, već sam 10 sati u trudovima, a ništa se ne događa.” Želje za kontrolom: “Zovite doktora, neka mi netko kaže za koliko ću roditi!”

Prvi labirint

Prije bi se moglo reći da je gubitak vjere u sebe i vlastito tijelo na trenutke poželjan dio procesa porođaja nego nešto što ga remeti. Baš kad nam se čini da smo došli do nekog zida, nepremostive prepreke, nešto se preokrene i vodi nas u novom smjeru. I kao što kaže Jacques Attali: “Prvi put kojim ljudsko biće prolazi jest put koji vodi van iz majčine utrobe. Prvi labirint kroz koji prolazi svaki čovjek jest labirint žene.” Simbol labirinta podsjeća nas da ne možemo predvidjeti i u potpunosti planirati tijek porođaja. A što možemo?

Možemo disati. Iako zvuči jednostavno, nije uvijek tako, jer na porođaju ne možemo udahnuti uvijek kad bismo htjele i kako bismo htjele. Trudovi su katkad toliko jaki ili, bolje rečeno, beba katkad toliko jako želi upoznati svoje roditelje da nešto toliko jednostavno i prirodno poput disanja može biti pravi izazov. Obično udišemo i izdišemo na nos. No tijekom snažnih trudova većina žena udiše na nos i izdiše na usta – i tako i treba. Svaki porođaj ima svoj ritam. Kad je disanje svjesno, to može pomoći da postanete “jedno” s ritmom svog porođaja, da budete instinktivne i da se prepustite životnim silama prirode koje djeluju u vašem tijelu. Iako postoje brojne tehnike disanja i iako snažno preporučujem vježbanje raznih tehnika disanja u sklopu pripreme za porođaj, sam porođaj nije vrijeme da se njima opterećujete. Ako ste svjesno disanje uklopile u svoju praksu pripreme i relaksacije tijekom trudnoće, tijekom porođaja spontano će vam doći da iskoristite dah kako bi vam pomogao da budete prisutne u svakom trenutku svog porođaja i na taj način olakšate sebi, a i djetetu, prolazak kroz njegov prvi labirint. Svjesno disanje pomaže da se centrirate i budete opuštene na vrhuncu kontrakcije, kad je najteže, te omogućuje da slobodno ispuštate zvukove ako vam prirodno dolaze uz izdah.

 Prepuštanje porođaju

Postoje razne metodama koje mogu pomoći tijekom porođaja, poput zauzimanja raznih položaja, plesa, raznih vrsta hodanja, masaže koju provodi partner ili doula, akupresure, hidroterapije, prislanjanja toplih ili hladnih obloga i slično, no sve su to mjere za koje su često potrebni partneri i određeni uvjeti. Ono što je uvijek s vama i što ovisi jedino o vama jest vaš dah. Dubok, polagan, opušten.

Dah kao most između tijela i uma, dah koji pomaže da se prepustite procesu koji se događa, a ne tehnika disanja koja od vas traži disciplinu i kontrolu u najuzbudljivijem i najzahtjevnijem trenutku vašeg života. U porođaju ne trebate učiniti ništa posebno, ne trebate zaslužiti ničiju ljubav ili divljenje ni nastojati biti najbolja mama na svijetu. Volite same sebe najviše baš kad ste izgubljene i kad ne znate što dalje. Kad se borite za dah i čini vam se da nećete moći dalje, nastavite disati za sebe i svoje dijete i otvarati se svakom sljedećem trenutku. Svjesno disati u porođaju znači da ste prisutne u životu koji vam se događa i otvorene za ljubav koja dolazi. Sretno!

Napisala: Hana Francetić Brčić, dipl. sociologinja, certificirana Birthing from within mentorica i doula, Gestalt psihoterapeut, te majka troje djece

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije