Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vijesnici porođaja

Ako ste blizu termina, zasigurno se pitate kada će porođaj početi? Nekoliko tjedana prije porođaja žena može osjetiti neke nove simptome koji najavljuju skori porođaj.

znakvi porođaja

Koji su to simptomi koje će trudnica osjetiti pred kraj trudnoće i kako ih prepoznati?

  • Dva do tri tjedna prije porođaja žena odjednom zamjećuje kako lakše diše i da joj se trbuh spustio. To se događa zbog toga što se donji dio maternice širi i što se djetetova glavica spušta u donji dio zdjelice. Dok, s jedne strane, disanje postaje lakše, s druge strane, sjedenje i hodanje postaju otežani. Kod prvorotkinja trbuh se spušta otprilike dva do četiri tjedna prije porođaja. Kod žena koje nose drugo dijete to se zbiva uoči porođaja, a kod njih katkad i ne dolazi do te pojave.
  • U posljednjem mjesecu trudnoće dolazi do ispupčenja pupka.
  • Nekoliko dana prije porođaja zamjetne su promjene raspoloženja, tako da žena može biti napeta, apatična ili pretjerano uzbuđena.
  • Dva do tri dana prije porođaja može doći do gubitka na težini, obično jedan do dva kilograma.
  • Unutar dva tjedna prije porođaja žena može primijetiti gust, rastezljiv iscjedak iz rodnice koji može biti lagano obojen krvlju. Boja sluzi može se kretati od žućkaste do prljavosmeđe. Ispadanje sluzavog čepa jasan je znak predstojećeg porođaja.
  • U predjelu križa i donjeg dijela trbuha pojavljuje se neugodna, lagana bol, a poslije i grčevi i probadanje.

Kada se može očekivati porođaj? Trudnoća prema knjigama traje 40 tjedana, a u praksi 37 do 42 tjedna. Postoje teorije kako trudnoća traje ovisno o duljini mjesečnog ženinog ciklusa. Primjerice, žene kojima je prosječna duljina menstruacijskog ciklusa 21 dan, vjerojatno će roditi između 38. i 39. tjedna. Žene s dugačkim ili neredovitim ciklusom vjerojatno će roditi oko 41. tjedna.

Foto: Thinkstock

Tekst: I.T.

Najnovije

Najpopularnije