Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korisne vježbe nakon carskog reza

Oporavak rodilja nakon carskog reza je nešto drugačiji u odnosu na one žene koje su rodile prirodnim putem. Evo savjeta kako vježbati od prvog dana nakon porođaja

Program tjelesnih vježbi koji vam predstavljamo je osmislio tim fizioterapeuta bolnice "The Royal Surrey" u Engleskoj. Sve žene koje rode na carski rez, bilo da se radi o planiranoj ili hitnoj intervenciji, imaju individualne satove s fizioterapeutom već 12 sati nakon porođaja. Potom se vježbe organiziraju jednom dnevno, tijekom svih pet dana boravka u bolnici.

Program ima za cilj pomoći rodilji da se postupno oporavi od operacije i lagano povrati mišićni tonus.

Dani (od prvog do petog) nakon carskog reza

Vježbe disanja

Vrlo je važno da pravilno "koristite" pluća, naročito ako ste imali opću anesteziju. Vježbe disanja će pomoći da krv obogaćena kisikom oporavi organizam od učinaka nastalih kao rezultat anestezije i nekretanja.

Udahnite lagano kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi i lagano izdahnite na usta. Napravite ovu vježbu tri do četiri puta i ponavljajte je u odgovarajućim intervalima tijekom dana.

Kašljanje

Napravite ovu vježbu dok ležite u krevetu. Preko rane stavite jastuk ili zarolan veći ručnik, pa obje ruke odozgo. Savijte koljena. Nakašljite se nekoliko puta. Istu tehniku trebate koristiti i kada je zaista potrebno da se nakašljete, kihnete ili se nasmijete od srca. Zapamtite, kašljanjem ne možete "povrijediti" ranu.

Mislim da nije potrebno napominjati kako bi bilo dobro da prestanete pušiti. Mnogo je razloga za to, a dodatni je da pušenje može izazvati učestalije kašljanje, pa samim tim i bolove na mjestu na kojem je izvršen rez.

Vježbe za cirkulaciju

Poboljšanje krvotoka u nogama, posebno u stopalima će pomoći  apsorpciju viška tekućine, smanjit će otekline i umor u nogama, utjecat će da se slabije javljaju grčevi, sprijećit će pojavu ispucalih kapilara i pomoći zatezanju mišića potkoljenice.

Dok ležite u krevetu, ispružite noge. Odignite jednu nogu 10-15 centimetara od kreveta, pa potom drugu. Radite kružne pokrete stopalima u jednu, pa u drugu stranu. Možete raditi i pokrete stopalima gore-dolje (druga varijanta).

Vježbe za koljena i kukove

U ležećem položaju, jako pritisnite potkoljenice ka krevetu, sve dok ne osjetite zatezanje mišića zadnjeg diela butine. Pokušajte podizanjem kukova u toj poziciji "prošetati" po krevetu.

Pravilno držanje

Trudite se da se ne savijate prema naprijed. Pravilno držanje će pomoći da izbjegnete bolove u leđima. Kada sjedite u krevetu ili na stolici, postavite jastuk ispod donjeg dijela leđa. Dok dojite bebu, idealno je da koristite jastuk za dojenje u obliku mjeseca ili, jednostavno, postavite dva jastuka - jedan ispod bebe, a drugi ispod ruke na strani na kojoj dojite bebu.

Kad ležite na leđima, držite mali jastuk ispod koljena. Ako ležite postrance, jastuk postavite između koljena kao što ste, možda, radili i tijekom trudnoće. Ovo može biti i dobar, opuštajući položaj za dojenje bebe ležećki.

Ustajanje iz kreveta

Pravilnim ustajanjem iz kreveta ćete izbjeći bolove na mjestu reza, kao i bolove u leđima. Najprije savijte noge u koljenima, okrenite se na stranu, pridignite se na lakat i šaku, pa sjednite na rub kreveta.

Vježbe za trbušne mišiće

Ova vježba se preporučuje za jačanje tonusa trbušnih mišića. Dok ležite u krevetu na leđima, pokušavajte kukove pomicati što više ka krevetu, pa se lagano vratite u početnu poziciju. Vježba opušta mišiće donjeg dijela leđa i zateže trbušne mišiće.

Druga vježba poboljšava pokretljivost kukova. Položaj je isti, i dalje ležite na leđima, ali su ovog puta noge savijene u koljenima. Okrećite se na bok, prvo na jednu pa na drugu stranu.

Vježbe za donji dio zdjelice

Ove vježbe možete raditi tek pošto vam budu uklonjene kopče (nikako prvih nekoliko dana nakon carskog reza).

Mišići donjeg dijela zdjelice se mogu opustiti nakon porođaja - zbog nekretanja, ili u vrijeme menopauze. Vježbe su važne čak i ako niste imali vaginalni porođaj, jer su spomenuti mišići trpjeli veliki pritisak tijekom trudnoće. A što se može desiti ako ih ne ojačate? Možete se "malo upiškiti" kad se nakašljete, vježbate ili podižete neki teži predmet.

Međutim, vježbe će pomoći da ovi mišići ojačaju i vrate se u prvobitnu formu. Možete vježbati kad stojite, sjedite ili ležite. Jedino je važno da vježbanje bude redovno. Sve što trebate učiniti je zategnuti mišiće donjeg dijela zdjelice i u tom se položaju zadržati nekoliko sekundi (najbolje 5 sekundi). Potrudite se da ne zatežete mišiće butina, uvlačite trbuh ili zadržavate dah. Opustite se i vježbu ponovite četiri do šest puta. Istu vježbu napravite u drugačijem ritmu. Zategnite mišiće u trajanju od samo jedne sekunde, pa se opustite. Vježbu ponovite 15 puta.

Obje vježbe napravite tri do četiri puta dnevno. Osjetit ćete da su se mišići zategnuli kada ih bez problema budete mogli zadržati u zategnutom položaju duže od pet sekundi. Bit će vam potrebno nekoliko tjedan da uvidite rezultate vježbanja, zato budite uporni i strpljivi.

Još neki savjeti:

* Izbjegavajte podizanje težih predmeta prvih nekoliko tjedana nakon porođaja.

* Šest tjedana nakon porođaja možete se uključiti u program postnatalnih vežbi.

* Tenis, trčanje ili step-aerobik se preporučuju tek nakon 10-12 tjedana od porođaja.

Tekst: Daniela Petrović

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije