Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne bi li rodilišta "Prijatelji djeci" ujedno trebala biti i prijatelji rodiljama?

Zar je moguće da netko vjeruje kako možete biti "prijatelj" novorođenoj bebi, ako prethodno niste učinili sve da se majka osjeća u prijateljskoj okolini?

Prije nekoliko je dana objavljeno kako je KBC Rijeka odustala od naplaćivanja očevima da budu prisutni na porođaju djeteta. Do sada se ta praksa naplaćivala 375 kuna, što i nije puno za tako veliki događaj, ali nije jasno ni zašto bi uopće trebalo koštati i kunu. Riječko je rodilište nakon te odluke od mnogih zaslužila pohvalu, iako je teško do kraja shvatiti zašto jer su tu praksu već davno imala mnoga druga rodilišta u Hrvatskoj i katkad se samo tražilo da očevi prođu sa ženama besplatni tečaj u rodilištu kako bi znali što ih na porođaju "sve" čeka, stavljamo pod navodnicima, jer to je teško unaprijed opisati, to čudo treba jednostavno doživjeti. Za rodilište koje se hvali kako je prvo zaslužilo status "Prijatelja djece" zapravo je tužno da je toliko dugo inzistiralo na praksi koja se u svijetu podrazumijeva kao normalna i prirodna, sa savim logičnim razlogom.

Naše je mišljenje da nije dovoljno samo zadovoljiti deset kriterija koje je UNICEF osmislio za dobivanje titule "Prijatelj djece" i objesiti na vidljivo tabelu o potvrdu dobivanje iste, već se rodilji treba omogućiti sve kako se ne bi osjećala kao pacijent, već kao žena koja će upravo postati majka i koja treba podršku svih koji su uključeni u porođaj. Nekad je za to jednostavno dovoljno da uz nju bude bliska osoba u koju ima povjerenja i uz koju će se osjećati dobro i snažno i zaštićeno, a to ne mora nužno uvijek biti otac djeteta. I da se prema njoj svi odnose s poštovanjem kako bi se i općenito svi trebali ophoditi jedni prema drugima gdje god se nalazili. Bez posebne službene upute da se tako treba ponašati.

Također je navedeno da se nakon akcije udruge Roda "Prekinimo šutnju" osniva radna skupina za osnivanje Rodilišta-prijatelja majki, što također zvuči kao da se radi o nečemu što je potpuno neovisno o dosadašnjoj tituli "Prijatelji djece". Zar je moguće da netko vjeruje kako možete biti "prijatelj" novorođenoj bebi, ako prethodno niste učinili sve da se majka osjeća u prijateljskoj okolini? Predviđene su inspekcije Ministarstva zdravlja i u roku od šest mjeseci do godine dana očekuju se konkretni rezultati. Jedva čekamo vidjeti o čemu će se raditi.

Ono što rodiljama treba uz blisku osobu na porođaju (ako želi) je suosjećanje, mogućnost da biraju položaj rađanja, podršku od strane osoblja, sve potrebne informacije, neuplitanje u prirodni proces porođaja i zastrašivanje kao metodu u kojoj na kraju rodilja misli da nema nikakva prava niti sposobnosti roditi bez tuđe pomoći ili pomoći medicinske intervencije. Za sve to nije potrebna nikakva radna skupina, niti šest mjeseci educiranja, već savijest pri obavljanju svog posla i rad na vlastitom ponašanju.

Ovim putem želimo zahvaliti svim onim divnim primaljama, medicinskom osoblju i liječnicima koji se takvog ponašanja drže konstantno prema svima, neovisno o tome kakve su kojeg dana volje i zahvaljujući kojima su mnogi od nas rodili u vrlo ugodnim uvjetima.

Ovdje možete pogledati izjave dr. Hallera iz KBC Rijeka te pomoćnika ministra zdravlja Dragana Korolija: http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1446581/kbc-rijeka-od-danas-vise-ne-naplacuje-prisutnost-muzeva-pri-porodu/

Tekst: roditelji.hr

Foto:
Profimedia

Najnovije

Najpopularnije