Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilna njega intimnog područja nakon porođaja

Svaka žena nakon porođaja ima krvarenje (lohije) kojim se iz tijela izbacuje ostatak krvi i tkiva iz maternice. Koliko će potrajati lohije i kako održavati higijenu intimnog područja nakon porođaja?

 mama i beba

Posteljica je tijekom trudnoće prilijepljena za maternicu. Kad posteljica nakon porođaja izađe, ostavlja u maternici ranu koja krvari. To krvarenje će potrajati do 6 tjedana nakon porođaja kada će se maternica potpuno očistiti i otprilike se vratiti u svoju prvotnu veličinu i stanje prije porođaja.

Jačina krvarenja

Koliko će jako biti krvarenje individualno je i razlikuje se od žene do žene. Neke žene krvare izrazito jako, druge manje. Boja krvi će signalizirati napredak oporavka. Kad nakon prvog jačeg krvarenja počnje zacjeljivanje maternice, krv postane rozasta, pa smećkasta da bi u roku od 14 dana iscjedak poprimio žućkastu do bijelu boju. U tom trenutku iscjedak više ne sadrži krv već samo odbačene stanice. Kod nekih žena krvarenje odnosno babinje mogu potrajati i do 8 tjedana. Katkad se žene opuste jer su se brzo oporavile i krvarenje je prestalo, no može se dogoditi da krvarenje ponovno nastupi. Prava crvena krv u tom slučaju je znak da trebate poći liječniku.

Pravilna intimna njega nakon porođaja:

  • Zabranjeno je koristiti tampone jer na taj način bakterije mogu doći do maternice i izazvati infekciju. Osim toga tamponi mogu zaustaviti krvarenje.
  • Koristite uloške od prirodnog pamuka i mijenjajte ih češće
  • Nakon svakog odlaska na WC operite intimno područje vodom. Tako ćete isprati osušenu krv. Svakako prije i poslije nužde operite ruke kako biste spriječili prenošenje bakterija u maternicu.

Obavezno pođite liječniku ako:

  • je u roku od jednog sata uložak potpuno ispunjen krvlju ili je krvarenje toliko jako da curi iz slavine
  • tjedan dana nakon porođaja krvarenje ostaje istog intenziteta, ne popušta i svijetlo crvene je boje.
  • se krvarenje pojača nakon što je već počelo jenjavati
  • u krvi nalazite jako velike ugruške
  • osjetite neugodan miris iz intimnog područja i sa uloška, dobite vrućicu ili groznicu

Lohije zasigurno nisu ugodno razdoblje nakon porođaja, ali proći će. Budite strpljivi i dajte vremena vašoj maternici i tijelu da zacijele i oporave se.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije