1. Ostanite što duže kod kuće

Zašto? Pokušajte ne žuriti se u bolnicu s prvim trudovima. Svaki je porođaj drugačiji, no ipak je potrebno neko vrijeme od prvih, gotovo neprimjetnih trudova do nagona za tiskanjem. Stoga imate još nekoliko sati da se odmorite kod kuće. A i poznato okružje vašeg doma bolje će vas opustiti od bolničkoga kreveta.

Što učiniti: Kada ste kod kuće, imate prigodu odmoriti se. Zato ako prve trudove osjetite noću, opustite se i, ako je moguće, još malo odspavajte. Kretanje i lagane vježbe joge mogu pomoći da se otvori cerviks.

Kada su vam trudovi na svakih tri do pet minuta i traju oko 50 sekundi, vjerojatno ste otvoreni oko 3 cm pa je i vrijeme da porođaj postane aktivniji i da krenete u rodilište.

trudnica i dijete

2. Moć dodira

Zašto? Zacijelo će biti trenutaka tijekom porođaja kada nećete željeti da vas itko dira, no mnoge žene čvršću masažu, posebice u donjem dijelu leđa, smatraju olakšavajućom. Masaža stimulira hormone endorfine koji sprečavaju bol. Također, ako vas dira osoba kojoj je stalo do vas i koja se brine za vas, to vam može olakšati suočavanje s boli. No, upozorite partnera da možda nećete cijelo vrijeme biti raspoloženi za bodrenje.

Što učiniti: Pobrinite se da vas osoba koja je s vama na porođaju zna dobro izmasirati. Masaža ramena ili čak glave između trudova probudit će svakoj trudnici volju za nastavak porođaja.

masaža

3. Dišite polako

Zašto? Naučili ste disati, ali kada porođaj počne, disanje dobiva posve drugačije značenje. Usporavanje disanja pomoći će vam da se opustite te vam čak smanjiti bolove, a i dijete će se osjećati bolje. Naime, duboko disanje tjera krv u maternicu omogućujući djetetu da ima više kisika.

Što učiniti: Ako osjećate napetost, usredotočite se na izdah koji će vam možda zvučati kao stenjanje ili uzdah. Dišite polako kroz nos i izdišite na usta. Što više daha ispustite, ostat će vam više mjesta za novi udah.

disanje u trudnoći

4. Blagodati vode

Zašto? Bilo da ste u svojoj kadi ili kadi za rađanje, voda ublažuje bol i pomaže pri opuštanju. Topla voda pomaže da se disanje uspori te opušta mišiće, žena je pokretljivija i smanjene su potrebe za medicinskim intervencijama.

Što učiniti: Raspitajte se ima li u vašem željenom rodilištu kada i prakticira li se u njemu takav porođaj? Sama informacija da kada postoji u rodilištu nije dovoljna garancija jer kade nažalost u našim rodilištima stoje neiskorištene. Stoga se dobro raspitajte prije no što se odlučite za određeno rodilište i prije no što počnete raučnati da će vam to u trenutku porođaja biti omogućeno.

porođaj u vodi

5. Odaberite pravog partnera

Zašto? Partnerova potpora ili potpora bliske osobe pri porođaju može vam promijeniti čitavo iskustvo u rodilištu. Ako vam se vaš partner čini nervozan ili smatrate da se ne bi osjećao ugodno u rađaonici, odaberite neku drugu osobu. Mamu, prijateljicu, sestru ili nekoga tko će biti uistinu pozitivan te ste sigurni da će vam olakšati porođaj.

Što učiniti: Partneri na porođaju uistinu su važni. Oni smiruju situaciju, brinu se da ste zadovoljni uvjetima i osobljem, te razumiju vaše potrebe ne postavljajući suvišna pitanja. Također moraju biti upućeni u porođaj poput žene koja rađa jer su oni, zapravo, “glasnici” vaših želja.

trudnica i partner

6. Jedite zbog energije

Zašto? Hrana će vam podići energiju. Nikada ne znate koliko će vam porođaj trajati. Zato ako ne jedete redovito, tijelo vam može usporiti trudove.

Što učiniti: Ako ste kod kuće, a već osjećate trudove, pokušajte pojesti ugljikohidrate poput zobene kaše ili integralnog kruha. Dobar pokretač energije jest i miso juha. U bolnicu ponesite rižine kolačiće, energetske pločice i banane. Izbjegavajte zašećerenu hranu koja povećava razinu šećera u krvi te jako začinjene i kisele namirnice. Obavezno ponesite vodu kako biste izbjegli dehidraciju.

prehrana trudnice

Zauzimajte se za ono što želite

Ako ste pripremili plan porođaja i ne želite pojedine medicinske intervencije, znajte da ne morate ništa napraviti protiv svoje volje. U trenutku porođaja žena je jako ranjiva, stoga ako ste odlučili, primjerice, da ne želite epiziotomiju, uputite partnera na porođaju u sve vaše želje te neka on obavijesti primalju ili liječnika. I nastojte sve dogovoriti prije nego što porođaj počne. Jer poslije možda više nećete imati vremena. Učinite sve što je potrebno kako bi vam porođaj ostao u što ljepšem sjećanju te kako biste znali da vas slušaju i poštuju! I vi i vaša beba to zaslužujete!

Foto: Thinkstock