"Možda i nije najprezentnija fotka, ali znate da nemam problem objaviti i ovakve fotke. Ovo je jutro nakon svega. Sjećate se kako sam vas molila da me utješite kako će ovaj put biti sve puuuno brže i lakše... A sad, za one mame koje poros tek čeka, evo i mojeg iskustva. U 11 ujutro sam došla u Petrovu sa laganim trudovima, u 13 sati sam ušla u rađaonu i u točno 15.01 rodila sam Mariu. Bez epiduralne. Dakle cure, bez straha. Sve je lakše drugi put. Zahvalila bi se javno i ekipi koja je bila samnom a posebno babici koja je sve riješila u petnaest minuta." Tako se svojim pratiteljima na Instagramu obratila pjevačica Pamela Ramljak, koja je 8. kolovoza rodila svoje drugo dijete, djecojčicu Mariu.

View this post on Instagram

A post shared by P A M E L A (@pamelaramljak) on

Traje li drugi porođaj, uistinu, kraće? Dakako, ne može se generalizirati, jer je svaki porođaj individualna priča. Ipak, tijelo je već jednom prošlo kroz cijeli proces i vrat maternice izgubio je svoju prvotnu čvrstoću te je savitljiviji, što olakšava njegovo otvaranje i dozrijevanje. Ritam trudova postaje redovitiji i povećava se brže nego prvi put. Izgon ploda također je lakši i traje od pet do deset minuta. A još nešto čemu se trudnice mogu veseliti jest rjeđa potreba za epiziotomijom kod drugorotkinja, zahvaljujući fleksibilnosti međice! Više o tome kako olakšati porođajne bolove, saznajte OVDJE.

Kod drugog su porođaja poslijeporođajni trudovi jači, posebno kod žena koje doje, kažu stručnjaci. Nemojte se čuditi, to je normalno: trudovi su sve bolniji nakon svakog porođaja i znak su da se maternica steže kako bi začepila krvne žile koje su opskrbljivale placentu, smanjila krvarenje i povratila svoju prvotnu veličinu i težinu. Zamislite da se maternica u samo nekoliko tjedana mora smanjiti sa 1500 na 50 grama! A što je bila opuštenija, to se teže skuplja.

Povratak kući iz bolnice zahtijevat će svu vašu snagu. Dvoje djece koja traže vašu pažnju te društveni i ljubavni život koji iziskuju svoje, nerijetko obeshrabre majku. Usto se potrebno nositi s činjenicom da će vam trebati više vremena i napora da povratite svoju pretporođajnu težinu. Sada će vam više nego ikad trebati pomoć partnera i drugih članova obitelji, koji bi trebali preuzeti više brige o prvom mališanu i dio drugih obveza. Pokušajte se opustiti i ne stavljati preda se prevelike zahtjeve. Nalazite se na poznatom teritoriju; već ste se pronašli u ulozi majke pa skrb o novorođenčetu neće kriti iznenađenja jer se osjećate pouzdanije. Najveći će izazov, naime, postavljati prvi mališan, kojemu će sada biti potrebno više pažnje i stalni dokaz vaše ljubavi.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram