Zašto do konflikta i nerazumijevanja između roditelja toliko često dolazi baš nakon rođenja djeteta? Nema jednoznačnog odgovora, ali iskustvo je pokazalo da je izvor sukoba u našim očekivanjima koja podsvjesno ili svjesno izražavamo pred svojom «drugom polovicom». Tipičan primjer takve scene jest sljedeći: muž se mrtav umoran nakon naporna radnog dana vraća kući razmišljajući o finoj večeri i mirnom odmaranju u naslonjaču. Žena, mrtva umorna od cjelodnevne brige za novorođenče, pospremanja, prematanja pelena i kuhanja, nestrpljivo očekuje supruga, duboko vjerujući da će djetetov otac preuzeti brigu oko djeteta nakon posla...

Uz takve pretpostavke svađa je zajamčena, osim ako se na vrijeme ne zaustavi. Mnogi muškarci vjeruju da je potpuno realno očekivati da se njihova žena na rodiljskom dopustu brine oko djeteta i cijele kuće, a da se pritom ne umara i da savršeno izgleda. No, i žene znaju pretjerati kad misle da je partneru lako odlaziti na posao, napredovati u karijeri, zadovoljavati njihove mušice i uvijek biti dobar i odgovoran otac. Zaboravljaju da i muževi u tom razdoblju imaju pojačanu potrebu da se netko o njima brine i da ih razumije. Rođenjem djeteta dobili su golemu odgovornost, a izgubili mnoge povlastice koje su do tada imali: mogućnost da se odmaraju kad žele i koliko žele, vrijeme za svoje hobije i prijatelje, beskrajnu pažnju svoje drage žene... Uloga oca istodobno ih raduje i plaši. Trebat će im neko vrijeme da se prilagode novim okolnostima u kojima su se našli. Ono što priroda daje ženi skupa s majčinskim instinktima – stabilnost, odlučnost, predanost i ljubav prema djetetu – muškarac tek treba razviti. Stoga je ženama katkad puno lakše poduprijeti muževe da se pomire sa svim tim osjećajima o kojima većina njih ne želi čak ni razgovarati.

Vrlo lako ženi se može dogoditi da svu svoju pažnju preusmjeri na bebu koja je tako često zove svojim plačem. No, ako je dovoljno mudra, neće automatski promijeniti svoje ponašanje prema suprugu. Naći će vremena da ga pita kako mu je bilo na poslu, kako se osjeća, primijetit će kako mu dobro izgleda nova košulja i slično. Razgovarajući o događajima na poslu, lako može otkriti zašto je suprug stigao kući zabrinut ili ljut i pretpostaviti da će ga njezini eventualni prigovori i očekivanja da istoga trena uskoči u svoje čarobno odijelo veselog i brižnog oca i muža samo još više razdražiti. Dobar dio svađa nastaje zbog problema na poslu s kojima se muškarac nije uspješno suočio i koje ne može, ni uz najbolju volju, zaboraviti nakon što prijeđe kućni prag.

Muškarci možda to ne znaju objasniti riječima, no u svojoj ženi često traže utjehu i potporu, pa makar ona toga i nije svjesna. I prilično su nesretni kad osjete nedostatak te potpore na koju su se do djetetova rođenja bili naviknuli. Također su se naviknuli na opuštenu atmosferu u domu, bezbrižnost i mir, što nakon djetetova rođenja teško može biti slučaj. To ne znači da se trebate u potpunosti angažirati da zadovoljite sve djetetove i suprugove potrebe na štetu sebe same, ostatka obitelji i prijatelja, već da pokušate u svemu pronaći mjeru. Bilo koja vrsta žrtve neće vas učiniti sretnom, a to je prvi korak da u jednom trenutku «puknete», izgubite strpljenje i počnete raditi scene i oko bitnih i oko nebitnih stvari. Nitko od vas ne traži žrtvu, jer ni muškarce ne privlače žene koje im u svemu udovoljavaju, trčkaraju oko njih ispunjavajući svaku njihovu potrebu. Puno su im zanimljivije samopouzdane i pomalo nepredvidljive žene, naravno ako im je to karakterna osobina. Zato bi svaka nagla i velika promjena vašeg prirodnog karaktera mogla zbuniti vašeg partnera. U vama neće znati prepoznati onu ženu u koju se zaljubio i koju voli, a to može značiti da ste izgubili bitan dio svog identiteta koji vas je povezivao s partnerom.

Ono što svakoj ženi može pomoći da što zadovoljnije provede dan jest realan dnevni raspored. Na taj vam se način neće dogoditi da počnete kuhati ručak, a da prethodno niste kupili potrebne namirnice, da želite presvući dijete, a pelena više nema i slično. Planirajte što želite obaviti svaki dan i koliko ćete vremena na tu aktivnost otprilike utrošiti. Dijete također treba stalni raspored za određene aktivnosti kako bi se na njih naviknulo i osjećalo sigurnije. Hoće li to biti jutarnja šetnja nakon dojenja ili kupanje prije spavanja, najbolje ćete osmisliti sami imajući u vidu djetetov temperament i vlastite potrebe. U raspored obvezatno ugurajte nešto samo za svoju dušu. Tako vam se neće dogoditi da se osjećate kao da više ne živite svoj život i da svoje nezadovoljstvo zbog umora, iscrpljenosti i neispunjenosti iskalite na djetetu ili suprugu kad se vrati kući. Svađe katkad nastaju kad su ljudi ljuti na same sebe, a ne znaju kako to promijeniti ili, za početak, osvijestiti, pa krivac postaje prva osoba koja se nađe u blizini. Poznata Aristotelova izreka kaže: «Svatko se može naljutiti. To je lako. Ali naljutiti se na pravu osobu, na pravi način i u pravo vrijeme – to nije lako.» Stoga, naučite se naljutiti na supruga kad za to imate opravdan razlog i pokušajte o tome razgovarati na pravi način i u vrijeme kad baš na televiziji ne počinje europsko prvenstvo u nogometu. Za početak ne zaboravite da razgovor ne valja nikad počinjati kad ste na vrhuncu bijesa jer tada to sigurno neće biti ugodno traženje kompromisa. Preispitajte se zbog čega ste ljuti negdje nasamo, duboko dišite i kad vas prođe ljutnja, razmislite kako ćete suprugu objasniti da odlazak na piće s prijateljima nakon posla ne može biti opcija ako ste dogovorili zajednički odlazak s djetetom pedijatru na pregled.

Važna pitanja koja se tiču djeteta, po mogućnosti bi uvijek trebali rješavati zajedno, jer je to osnova za stvaranje bliske i čvrste veze između roditelja i djeteta. Ako, pak, nekim čudnim slučajem odlučite uopće ne raspravljati s partnerom o stvarima koje vam smetaju (možda obeshrabreni prethodnim mnogobrojnim neuspjelim pokušajima i sl.) dovest ćete se u situaciju da se nikad ništa i neće promijeniti – druga strana neće imati pojma zašto ga gledate ubojitim očima (još će vas prozvati neurotičnom babom!), vi ćete s vremenom preuzeti svu odgovornost za dijete i veza između oca i djeteta nikad se neće uspostaviti kako bi trebala, a vaša međusobna veza bit će pred potpunim kolapsom. Uz to, suprug će duboko u sebi vjerojatno kriti nezadovoljstvo time što ne sudjeluje ravnopravno u brizi za dijete, osjećat će se nepotrebnim i kako bi nadoknadio tu prazninu, potražit će poslove koje može uspješno obavljati i koji će donositi dobre rezultate. A ti poslovi vama možda neće biti ni od kakve koristi.

Kako se to ne bi dogodilo, uključite ga u sve sfere aktivnosti vezane uz dijete i kuću koje može uspješno obaviti ili mu pomozite da svlada i neke nove vještine. Svaka vaša pohvala i zagrljaj bit će posve dovoljna motivacija, a ponos i zadovoljstvo zbog dobro obavljena posla (bilo da se radi o pripremi ručka ili slaganju stolića za prematanje bebe) bit će još jedan dodatni razlog da se u obitelji svi osjećaju sretno i da na spomen riječi «svađa» ili «bračna kriza» samo bezbrižno odmahnu rukom.

Foto: Profimedia