Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li imale simptome PTSP-a nakon porođaja?

U ovom je istraživanju 15,4% majki svoj porođaj procijenilo kao traumatsko iskustvo te ih je 13,7% imalo klinički značajne simptome PTSP-a. Provjerite koji su to simtomi i prepoznajete li ih kod sebe?

U online istraživanju u okviru projekta "Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom" provedenog tijekom svibnja 2018. godine na temu PTSP-a nakon porođaja sudjelovala je 241 majka dojenčeta starog između jednog mjeseca i godine dana. Cilj istraživanja bio je ispitati kako doživljaj porođaja i percipirane podrške tijekom porođaja predviđaju simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), te kako to onda djeluje na povezivanje majke i bebe.

Rezultati istraživanja

Porođaj je predvidljiv događaj, za kojeg se žene pripremaju tijekom 9 mjeseci, i općenito se smatra pozitivnim životnim iskustvom. Iako porođaj omogućuje ženama da konačno upoznaju svoju bebu, i za mnoge može označavati trenutak uspjeha i zadovoljstva, postoji i dio žena kojima je porođaj veoma traumatično iskustvo.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je 15,4% majki porođaj procijenilo kao traumatsko iskustvo te ih je 13,7% imalo klinički značajne simptome PTSP-a.

Žene koje su rodile instrumentalnim vaginalnim porođajem i bile manje zadovoljne porođajem imale su ujedno i veći broj simptoma PTSP-a. S druge strane, majke koje su rodile planiranim carskim rezom, bile zadovoljnije porođajem i imale veću podršku partnera imale su uspješnije povezivanje s bebom.

, Image: 290860603, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Neki od simptoma PTSP-a

 • Ponavljajuća neželjena sjećanja na porođaj
 • Osjećaj napetosti pri podsjećanju na porođaj
 • Pokušaj izbjegavanja stvari koje podsjećaju na porođaj
 • Snažni negativni osjećaji u vezi porođaja (npr. strah, ljutnja, sram, krivnja)
 • Nemogućnost doživljavanja pozitivnih emocija (npr. sreća, uzbuđenost)
 • Osjećaj napetosti i kao da sam “na rubu”

Zašto su ovi rezultati važni?

 • Potrebno je podizati svijest o postojanju takvih simptoma nakon porođaja kako bi ih žene, ali i stručnjaci, mogli identificirati i pravilno dijagnosticirati.
 • Nedostaje ovakvih istraživanja na području Hrvatske.
 • PTSP ostavlja posljedice na majčino zdravlje, ali i na dijete.
 • Pridonosi slabijem povezivanju majke i bebe što kasnije može pridonijeti slabijem kognitivnom i bihevioralnom razvoju djeteta.
 •  Važna je socijalna podrška kao i partnerova podrška tijekom porođaja.
 •  Važno je pravovremeno potražiti primjerenu stručnu pomoć.

Ovo istraživanje je ispitalo samo neke od odrednica simptoma PTSP-a nakon porođaja, a potrebna su još mnoga istraživanja koja bi trebala razjasniti što pridonosi ovom poremećaju i kako spriječiti štetne posljedice.

Ako imate simptome PTSP-a, važno je potražiti stručnu pomoć.

I znajte da niste sami – ovi simptomi muče i druge mame! Važno je znati da, ako imate ove ili slične simptome, to ne znači da ste loša majka, već Vam je potrebna pomoć i podrška! Potražite je!

Izvor: Istraživanje je provedeno u okviru projekta Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom (HKS - 2018 - 4), voditeljice doc . dr . sc . Sandre Nakić Radoš, a diplomantice Martina Blažević i Renata Tolja su izradile svoje diplomske radnje

Foto: Profimedia

Najnovije