Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masaža međice može spriječiti potrebu za epiziotomijom

Šansa da dođe do pucanja odnosno razdora međice prilikom porođaja može se smanjiti masažom međice. S masažom možete započeti oko termina porođaja. Za to vam je potrebno ulje i pravilna tehnika

 masaža međice

Međica je tkivo između vaginalnog otvora i anusa. Tijekom porođaja i izgona djeteta, tkivo međice je pod snažnim pritiskom i kod izgona se mora znatno raširiti kako bi propustilo dijete. Kod mnogih žena tijekom izgona dolazi do malih oštećenja tkiva unutar porođajnog kanala kao i na međici. Masažom se takva oštećenja mogu umanjiti ili spriječiti.

Masa međice provodi se pred kraj trudnoće

S masažom međice možete započeti u vrijeme termina porođaja ili nešto ranije. Cilj masaže međice uljima jest omekšati tkivo koje će na taj način imati veću elastičnost i sposobnost širenja. Elastična međica će dopustiti i brži prolazak glavice. Najbolje je koristiti ulje od gospine trave pomiješano s pšeničnim uljem, no dobro je i obično maslinovo ulje. Prije masaže je važno temeljito oprati ruke kako biste spriječili ulazak bakterija u rodnicu. Ovako izvodite masažu:

  • Na prste stavite malo ulja te prvo krenite s jednim pa sa dva te na kraju i sa tri prsa koje lagano uvodite do tri centimetara u rodnicu.
  • Prstima lagano vršite pritisak prema anusu šireći time tkivo međice. Nakon par dana masaže, osjetit ćete kako je tkivo mekše i podatnije.
  • Ponavljajte masažu svaki dan do porođaja. Višak ulja nakon masaže obrišite.

Masaža može spriječiti razdor međice i epiziotomiju

  • Razdor međice je blaži

Nažalost do pucanja međice još uvijek često dolazi tijekom porođaja, no masažom se može svakako utjecati na dubinu i ozbiljnost razdora. Manji razdor će brže zacijeliti te će time biti spriječene i veće komplikacije.

  • Rez epiziotomije teže zarasta

Epiziotomija ili urez međice se radi kad tkivo međice prijeti pucanjem, kod porođaja na zadak ili raznih komplikacija. Međutim, još uvijek se taj preventivni postupak često izvodi, a da se nisu koristile prednosti masaže međice, uz opravdanje da je lakše zašiti pravilan urez, nego tkivo koje je nepravilno popucalo. Ipak, iskustva govore kako rane, kad tkivo prirodno pukne, lakše zarastaju nakon šivanja, za razliku od reza koji ne prati prirodnu građu tkiva.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije