Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 stvari koje vaš porod mogu učiniti bolnijim

Koliko god bile hrabre i uvjerene da ćete vi to sve odraditi bez problema i brzo, kako trudnoća odmiče i termin se bliži, rijetko koja trudnica ostane imuna na strah. Ako u tome nekim slučajem i uspije, tad je panika i strah mogu ...

kako ublaziti bolove na porodu

Porod nije dječja igra. Doduše, on nam je urođen, naše tijelo ga izvodi desecima tisuća godina i treba imati povjerenja u uhodan proces. Ipak, treba ga i respektirati te se o njemu informirati, učiti kako lakše podnijeti trudove, što odabrati od lijekova, odabrati ih uopće, koju bolnicu odabrati i zašto baš tu, koga povesti sa sobom, povesti li doulu... puno je toga o čemu valja promisliti ako rađate u sustavu. Ako se stavljate u ruke nekome kome beskrajno vjerujete, možete odabrati i opciju potpunog neznanja i vjeru da će sve samo od sebe biti dobro, ali tada budite svjesni da onda nema smisla da o iznenađenjima s poroda kasnije kažete:'Da sam to bar prije znala'.

Za one koje ipak zanima više, donosimo 6 stvari koje vam porod mogu učiniti bolnijim odnosno 6 savjeta kako te pogreške izbjeći:

1 Ležanje na leđima

Dok se vaša maternica kontrahira i istiskuje bebu jako će joj pomoći vaš uspravan položaj kojim ćete osigurati da gravitacija radi u njezinu korist, a ne protiv njezinog zadatka. Pored toga, ležanje na leđima doslovno povlači vašu bebu natrag što nije dobro za tijek poroda kao ni za opskrbu bebe krvlju. Ako vam je potreban odmor nakon napornih i dugotrajnih trudova svakako legnite na bok.

2 Strah

Osjećaj straha, panike ili velike zabrinutosti vaše će tijelo učiniti napetim, a tako ćete teže istisnuti bebu i s više boli. Zapamtite da se morate opustiti (ako ikako možete!) i reći si kako je porod prirodan proces za koje je vaše tijelo stvoreno. Vjerujte svom tijelu i zapamtite da je svaka kontrakcija korak bliže do susreta s vašim djetetom.

3 Stresna okolina

Okolina i ljudi koji su s vama tijekom poroda imaju ogroman utjecaj na vas. Ako se osjećate sigurno i zaštićeno, ako imate osjećaj da ste u stručnim rukama koje s respektom i poštovanjem trenutka pristupaju vama, tada će takva atmosfera smanjiti razinu stresa koju osjećate. Dobro razmislite o tome tko će biti s vama i razgovarajte sa suprugom ili nekim drugim članovima obitelji i prijateljima o kojima razmišljate da bi vas mogli pratiti u rađaoni. Nemojte se povoditi trendovima, već dobro promislite tko će vam pružati podršku, a tko bi vas mogao ometati. Imajte plan poroda.

4 Dehidracija

Imajte tekućine uz sebe jer dehidracija može usporiti kontrakcije i učinkovitost maternice. Svaki tjelesni napor zahtijeva tekućinu pa tako i iscrpljujući porod. Uzmite slamku sa sobom kako biste po potrebi mogli lakše piti.

5 Ne znate nijednu prirodnu metodu ublažavanja boli i opuštanja

Najjednostavnije je pouzdati se u lijekove za olakšavanje boli. No, neke mame imaju odlična iskustva s drugim metodama olakšavanja boli kao što je porod u vodi, samohipnoza ili vizualizacije. Ono što je najbolje kod ovih metoda je činjenica da nemaju nikakvih nuspojava.

6 Nemate doulu

Iako nije toliko uobičajeno kod nas na porodu u pratnji imati doulu, ona vam za vrijeme trudova može biti dar s neba. Ako želite tu dodatnu podršku žene koja ima iskustva s porodima, koja vam se može posvetiti te vam pružiti emocionalni i psihički oslonac, to vam može biti vrednije od svega. Istraživanja pokazuju kako prisutnost doule kod prvog poroda može smanjiti fazu trudova za dva sata, smanjiti stopu carskog reza za 50% te smanjiti potrebu za jakim lijekovima protiv boli.

Tekst: I.Š

Foto Profimedia

Najnovije

Najpopularnije