Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je lijepo čitati s mamom i tatom

Mnoge su dobrobiti čitanja priča djetetu i to od najranije dobi. U početku će to biti samo slušanje maminog i tatinog glasa i razna promjena intonacija, te igranje s mekanim slikovnicama, a kasnije sve više smisleno praćenje priče ...

Da bi dijete i roditelj oboje uživali u čitanju priča i iz toga dobili sve dobrobiti, okruženje u kojem se čita poželjno je da bude ugodno i mirno. Dobro je imati ustaljeno mjesto i vrijeme čitanja jer to djetetu pruža osjećaj sigurnosti, no to ne znači da se čitati ne može i inače i na drugom mjestu (čekaonici u ambulanti, u posjeti kob bake i sl.).

Ako se radi o čitanju prije spavanja, neka budu odrađeni svi prethodni rituali - njega tijela, pranje zuba, oblačenje pidžame i smještanje u krevet.

Najbolje je čitanje koje se odvija uz osjećaj povezanosti, topline i zajedničkog uživanja u priči. Dijete može za vrijeme čitanja sjediti u krilu osobe koja čita kako bi moglo dobro vidjeti slikovnicu i pratiti crteže i tekst (iako ga samo ne može još čitati). Preporučuje se pratiti prstom riječi koje se čitaju jer na taj način dijete uči vezu između pisanog i govornog jezika.

Čitanje ili pričanje, pitanje je sad

Razmišljate li što je bolje čitati ili pričati priče, najbolje da isprobate oboje varijante i vidite kako dijete reagira i kako se vi osjećate. Možda se u vama krije novi Grimm koji jedva čeka da izbaci potisnutu kreativnost i maštu ili ste pak više tip glumca koji će s posebnim zadovoljstvom teatralno čitati slikovnice koje je dijete izabralo za čitanje. I kad pričate neke stare ili nove priče potrudite se oko promjene intonacije glasa i pratite atmosferu i emocije koje se isprepliću. Napete scene čitajte ili pričajte brže i uzbudljivije, dok one mirnije popratite nježnijim ritmom i glasom. Važno je da to što radite ne činite nezainteresirano, monotono (iako možda zbog toga dijete i prije zaspi uvečer) i ravnodušno jer ljubav prema čitanju i pričama trebalo bi održavati i poticati, a ne smatrati nečim što morate. Ako još ubacite gestikulacije i onomatopeju, smješne pokrete i škakljanje ako se uklapa u priču, sve će biti još zanimljivije.

Što god izabrali, neka naglasak bude na onome što dijete voli i u čemu radije aktivno sudjeluje. Neka i vaše raspoloženje pritom bude što je moguće bolje, jer se ono prenosi i na dijete. Slikovnicu uvijek pridržavajte tako da dijete može lako pratiti ilustracije i sadržaj ako želi. Neka će djeca prije spavanja sama leći i dok čitate sklopiti oči i zaspati, dok će neki radije pričekati da čuju što se dogodilo na kraju, iako im je to već pedeseto čitanje iste priče. Nemojte previše vremena trošiti na pojašnjavanje pojmova tijekom priče jer to može narušiti užitak čitanja. Djeca obično shvate iz konteksta sve što je potrebno ili pak pitaju za objašnjenje ako im se čini važno. Pritom možete i neke pojmove prilagoditi djetetu ili ih pročitati opisno ako mislite da su prekomplicirano opisani. No ni u tome ne valja pretjerivati jer se novim riječima povećava djetetov vokabular, a djeca su sposobna puno novih riječi naučiti upravo iz priča i slikovnica.

Mother and baby reading a book in dark bedroom. Mom and child read books before bed time. Family in the evening. Kids room interior with night lamp and bassinet. Parent holding infant next to crib., Image: 276678504, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Vrijeme za improvizaciju

Kroz radnju bajke djeca shvaćaju razliku između dobra i zla te da na kraju dobro uvijek pobjeđuje. Opuštaju se dok slušaju kraj priče jer se dogodilo upravo ono što su očekivali. Trenutak kada “dobro pobijedi zlo” djeci je najdraži u bajci i stoga ga najbolje zapamte. No, s vremenom možete cijelu stvar i dodatno začiniti. Primjerice, ako vaš mališan obožava da mu stalno iznova čitate istu priču, svakako to učinite, no nakon što je već dobro upoznat s njom, možete i vi njemu postavljati potpitanja ili pročitati početak rečenice i čekati da ono nastavi s ostatkom. Iznenadit ćete se koliko dobro pamte tekst i u stanju su ga reproducirati ako im pružite priliku. Ponekad unesite neku novost u priču i pratite djetetovu reakciju. Hoće li reći da priča ne ide tako ili će prihvatiti izazov i s vama smišljavati nove varijante. Ovisi o svakom djetetu ponaosob. Ako čitate o osjećajima, pitajte dijete da vam kaže kada se i samo tako osjećalo ili ga potaknite da samo ponudi možda rješenje problema na neki drugačiji način od onog koje je u knjizi. Na taj se način jedna priča može iščitavati na različite načine dulje vrijeme, samo što je prilagođena uzrastu i djetetovim sposobnostim.

Brojne koristi od čitanja

Redovitim čitanjem i pričanjem priča pomaže djetetovu intelektualnom, emocionalnom, socijalnom, moralnom i estetskom razvoju jer se kroz to potiče

- kreativno mišljenje

- razvoj percepcije, pažnje, pamćenja, sposobnosti zaključivanja, mašte, kritičkog mišljanje

- sposobnost slušanja

- prepoznavanje i razumijevanje vlastitih i tuđih emocija

- motivacija za samostalno čitanje i uživanje u čitanju i knjigama

- vokabular, usvajanje novih informacija i razvoj različitih interesa

- emocionalnu vezu između odrasle osobe koja čita i djeteta

- izgradnju kriterija za prepoznavanje kvalitetne literature

Čarobni trenuci njege

Kako bi roditeljima olakšala njegu djece NIVEA je osmislila posebnu kolekciju s pričama za djecu koje možete i čitati iz male okrugle slikovnice ili pronaći na NIVEA web stranicama! Upoznajte glavne likove ovih simpatičnih slikovnica i ne zaboravite djetetu staviti točkicu kreme na vrh nosića!

NIVEA predstavlja jedinstvenu kolekciju NIVEA kreme s posebnim popratnim ilustracijama i pričama za djecu u kojima su glavni likovi djevojčicaMia, dječak Luka, igračka Zeko te zaigrana Vila. Ova kolekcija svoje prvo izdanje doživjela je prošle godine kada su maštovite NIVEA priče i ilustrirane plave limenke postale nezaobilazne u domovima obitelji diljem svijeta. Tisuće mališana i njihovih roditelja zaljubili su se u likove magičnih priča te ilustracije, a nova kolekcija podsjetit će ih na dragocjeni trenutak emocionalne bliskosti prije odlaska na spavanje.

NIVEA krema je pouzdani saveznik u njezi kože već desetljećima u obiteljima kroz nekoliko generacija. Njezin aktivni sastojak Eucerit bio je prvi sastojak koji je omogućio da se voda i ulje povežu u stabilnu kremastu bazu, prvu emulziju bez konzervansa. Dio čarolije NIVEA kreme je i njezin miris koji utjelovljuje svježinu bergamota, naranče, lavande, ruže i jorgovana te đurđice. Taj poseban miris priziva lijepe uspomene iz djetinjstva, a upravo je njega pouzdanom NIVEA kremom završni korak prije odlaska na spavanje. Prije spavanja jedan od najbliskijih i najnježnijih trenutaka je onaj između roditelja i djeteta. Ključan dio ovog trenutka priča je koju roditelj priča djetetu, priča koja ih oboje vodi u čaroban i predivan svijet. Kroz njih, roditelji uče djecu različitim životnim vrijednostima u okruženju ispunjenom zabavom.

Kako bi djeca što lakše "otplovila" u carstvo snova, popularni dječji pisac Udo Weigelt osmislio je zanimljive priče o avanturama glavnih likova s elementima edukativnih bajki, a ilustratorica Joelle Tourlonias čarobne je likove pretvorila u stvarnost i pretočila ih u ilustracije koje krase limenke. Priče su inspirirane stvarnim životnim situacijama, ali su kreativno pretvorene u priče s kojima se djeca od najmanje dvije godine mogu poistovjetiti. Priče su dostupne u digitalnom obliku i na web stranici www.nivea.hr/price. Osim što ih možete pročitati možete ih i poslušati.

KOLEKCIJA UKLJUČUJE ČETIRI PRIČE:

Mia i Vila na plaži

Obitelj je na plaži, ali Vila je tužna jer se zbog straha od mora ne može kupati. Tako joj je Mia napravila jezerce na plaži s ribama, zvijezdama i morskim konjićima kako bi se sigurno mogla kupati. Vila koristi svoju magiju kako bi napravila brod i uživa u vožnji brodom a Miom u svome malom moru.

Luka i Zeko se utrkuju

Luka na biciklu i Zeko na triciklu odluče se utrkivati. Zeko pokušava omesti Luku tako što mu pokazuje balon pun toplog zraka te ga okruže mali slatki pačići. Iako je Luka brži od Zeke, na kraju mu prepušta pobjedu kako bi ga usrećio.

Luka i Zeko grade kuću

Zeko je odlučio da želi sobu samo za sebe, stoga Luka skuplja sve rekvizite potrebne kako bi se napravila posebna kućica za Zeku. Jednom kada se našao u svom novom domu, Zeko se osjećao usamljeno te se vratio Luki u zajednički krevet.

Mia i Vila pospremaju sobu

Mia mora pospremiti svoju sobu i traži pomoć Vile. Uz pomoć Viline magične čarolije, pospremanje se pretvara u vrlo posebnu i zabavnu aktivnost.

Posebno izdanje NIVEA kreme bit će dostupno od listopada do prosinca.

Preporučene maloprodajne cijene posebnog izdanja NIVEA kreme iznose:

7,30 kn (30 ml), 15,10 kn (75 ml) i 23,10 kn (150 ml).

Više o pričama za djecu saznajte na www.nivea.hr/price

Više o NIVEA proizvodima saznajte na www.nivea.hr

Facebook - www.facebook.com/NIVEAHrvatska

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: NIVEA, Profimedia

Najnovije

Najpopularnije