Za uvođenje dohrane ne postoji određeni tjedan starosti dojenčeta, već dobni okvir u kojem je najviše dojenčadi fiziološki, imunološki i neuromotorno zrelo za prihvaćanje novih namirnica. Upravo na temelju tih činjenica donesene su preporuke za razdoblje pogodno za početak dohrane svakog zdravog dojenčeta ne prije navršenog 17. tjedna ili nakon 26. tjedna djetetova života (ESPGHAN).
Znamo kada, no ŠTO jesti?
Odabir namirnice kojom će započeti dohrana ovisi o kulturi, podneblju, tradiciji i prehrambenim navikama same obitelji, no prema novijim preporukama žitarice se prve uvode u dohranu. Savjetuje se, doduše, da prvi odabir bude usmjeren na žitarice koje ne sadrže bjelančevinu gluten, a najčešće su to riža, heljda, kukuruz i proso.
Lino žitne kašice 4+ temelje se upravo na takvim žitaricama, ne sadrže gluten kao ni dodane šećere, ali zato sadrže kulturu Bifidobacterium lactis BB-12, nalik na bifidobakterije probavnog sustava dojene djece koje blagotvorno djeluju na ravnotežu crijevne flore te imunitet.
Razvijene se u suradnji s pedijatrima i nutricionistima te Prehrambeno–biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, a dolaze u 3 nova okusa:
Ovaj lagan, hranjiv i zdrav obrok izvor je željeza, vitamina, kalcija i joda, a prilagođen je dohrani beba već od 4. mjeseca života.
Tekst i foto: promo