U ljetnoj hladovini čitam dopisivanje Krležinih i smijem se kako bard svojoj muzi Beli iz Zagreba na Brijune u srpnju 1958. godine javlja da su prethodnoga dana “stigla drva pod krov: dva hvata dobrog materijala, prvorazredna”.Morao je iskeširati pozamašnu svotu “dinarjev za dim (…) – za pramen toplog vozduha”.

U ona su se vremena i probe za piščeve i glumičine predstave odvijale u negrijanim teatrima i valjalo se dobro podobući da se ne bi navukla prehlada. Toplina je bila luksuz, kao i sada, ali smo napokon osvijestili nužnost štednje, neovisno kojim se energentom grijali. Važno je upravo ljeti osigurati toplinu kad okrenu hladni sjeverci i bure. Želeći ekonomičnije grijanje, mnogi su se s elegantnijih, ali i skupljih grijanja, već posve vratili klasičnome grijanju na drva.

Romantično palucanje vatrice i pucketanje ugaraka mnoge je podsjetilo da sami mogu pripremiti ogrjevno drvo, pogotovo ako imaju vlastitu šumu ili šumarak. Stoga podsjećamo na srpanjsku akciju za povoljnu kupnju neke od benzinskih motornih pila. Za pripremu ogrjevnog drva najbolje odgovaraju modeli MS 271, MS 291, MS 311, MS 391 ili profesionalna, ali iznimno okretna pila

MS 241 C-M.

Najbolje je ako imate drvo bukve, jasena ili graba bez smole i tanina na kojemu možete čak i sušiti kobasice, slaninu, šunku ili kulen. Na sušenje možete posložiti i tanje orezane grane koje će poslužiti za potpalu umjesto trijeska ili, pak, lozovinu iz vinograda i s brajde, od koje nema bolje potpale za gradele. Ako orezane dijelove drveća i grmlja ne kompostirate, za obitelj i prijatelje uvečer možete pripremiti romantični krijes te na šibama peći kobasice, slaninu ili mladi kukuruz i krumpire. Pripazite samo da vatra bude pod kontrolom!

Božica Brkan
drva-za-ogrjev-pile-se-ljeti

Tekst i foto: promo