Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE PROPUSTITE: Novi kolovoški broj magazina National Geographic Hrvatska je u prodaji!

Autor Promo

Ne propustite novi broj omiljenog popularnoznanstvenog časopisa! Novi ljetni broj National Geographic Hrvatska potražite na prodajnim mjestima od 10. kolovoza i prepustite se ljetnom uživanju uz brojne zanimljive teme!

 NG_08-2022_Roditelji-hr_1200x800.jpg Izvor: Promo

U novom broju omiljenog popularno znanstvenog časopisa doznajte sve o svjetski popularnom Stonehengeu i zahvaljujući novim tehnologijama saznajte koja su otkrića transformirala naša shvaćanja ove najpoznatije britanske atrakcije. U National Geographic Hrvatska pročitajte sve o dosadašnjim i novim izazovima koji čekaju Indiju i na čijim rezultatima možda ovisi budućnost planeta. Pogledajte i očaravajuće fotografije teksaškog nacionalnog parka Big Bend, koji nosi mnoga iznenađenja, spoj kultura i gdje san o zapadnom Teksasu postaje stvarnost.

 NGM_08_2022.jpg Izvor: Promo

Uživajte u novom broju National Geographica Hrvatska, a u nastavku vam donosimo i riječ glavnog urednika Hrvoja Prćića iz kolovoškog broja:

Nasušna energija

Mudri Aristotel svojedobno je rekao kako je energija uma esencija života. Promatrajući što se događa s planetom, koji teško pati uglavnom zbog lošeg iskorištavanja pogonske energije, može se zaključiti da baš ne koristimo energiju uma, ergo gubimo esenciju života. A kao što reče Bill Gates, što prešnije treba prestati koristiti naftu, ugljen, plin, drvo, razne spalionice i prijeći u prvome redu na obnovljive izvore energije, potom na fisijske nuklearne elektrane, a kad bismo nekim energetskim čudom ovladali fuzijom, o čemu govori mala najava eksperimentalnog ITER-a u ovom broju (znate li da na njemu rade i naši znanstvenici?), to bi nam riješilo probleme.

S druge strane, tema o energetski osviještenoj politici i ponašanju u Indiji treba biti putokaz za sve. Gledam kako to ide u Hrvatskoj. Mislim da nedovoljno koristimo sunce i da država nedovoljno stimulira solarne ćelije i grijače vode, nedovoljno u industriju i poljoprivredu inkorporiramo zelenu energiju i održive sustave, nedovoljno ulažemo u znanstvena istraživanja, gotovo nikako ne rješavamo probleme recikliranja i oporabe, mlako se borimo protiv kemikalija i zagađenja, zapustili smo kvalitetnu i sustavnu pronatalitetnu politiku, poljoprivreda je u škripcu... Zloguko zvučim, znam, ali dok se pržim na suncu kao nikad, dok prijeti smrzavanje ove zime, dok nam rijetko zabilježena suša ubija urode, dok cijene goriva skaču u nebo, dok juri inflacija... nameće se potvrda nužnosti borbe protiv globalnog zatopljenja i zagađenja, a tu i naša mala kap može puno značiti, zar ne?!

„Gotovo svaki način na koji danas proizvodimo električnu energiju, osim obnovljivih izvora energije u nastajanju i nuklearne energije, oslobađa CO2. Na globalnoj razini morat ćemo stvoriti novi sustav. Potrebna su nam energetska čuda..“ — Bill Gates

 DNO - NG_07-22+knjige_1200x900.jpg Izvor: Promo

Također, u prodaji do kraja mjeseca rujna možete pronaći i limitirani srpanjski paket National Geographica Hrvatska s vrhunskim bestseleri u izdanju Naklade Ljevak po popularnoj cijeni od 59 kuna, ljetno štivo koje ne smijete propustiti!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i novim pretplatnicima darovat ćemo dvije knjige “Potresi, divovi koji se ponekad bude” autora Hrvoja Tkalčića i “Poziv na promišljanje svijeta” autorice Maje Göpel u izdanju Naklade Ljevak. Vrijednost dara je 328 kuna, a cijena godišnje pretplate, uz jedan broj gratis iznosi 490 kuna.

 NG_08-2022_1080x1080_IG+FB_DAR-Pretplata.jpg Izvor: Promo

Najnovije