Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREDSTAVLJEN BOGAT PROGRAM 16. FESTIVALA TOLERANCIJE

Autor Promo

Osim filmovima, glazbom i izložbama, festival nas od ove godine toleranciji uči i gastro ponudom

 Bosko Picula, Natasa Popovic, Snjezana Tribuson.jpg Izvor: Promo

Danas je u Velvet caffe galeriji održano predstavljanje programa i druženje uoči 16. izdanja Festivala tolerancije. Na samom početku Nataša Popović zahvalila je prisutnima na podršci, ali i u par rečenica pokušala sažeti bogate segmente festivala koji nas već šesnaestu godinu zaredom uči toleranciji, solidarnosti i humanosti.

U sklopu filmskog programa će tako biti prikazan 41 filmski naslov u koprodukcijama iz čak 30 zemalja svijeta. Okosnicu ovogodišnjeg programa čine filmovi koji su nagrađeni na značajnim filmskim festivalima poput Karlovih Vara, Cannesa, Sundancea, CPH:DOX-u, Clermont-Ferrand itd., a čak dva filma s programa nagrađena su Oscarima, Ljeto soula (... ili kada se revolucija nije mogla prenositi) u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma te Kraljica košarke u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, s kojim u bloku s Lunanom koji je normiranim za Oscara otvaramo festival. Program započinje već u 16 sati i zanimat će vjerujem sve generacije naših sugrađana. Stoga ne propustite pogledati izvrsne filmove ili se pak uputiti u debate u zelenilu Parka Bundek. Ovogodišnji program održavat će se na čak četiri lokacije, od 30. lipnja do 3. srpnja. Uz sve izazove na koje smo naišli i dalje je cjelokupni program besplatan za posjetitelje!

Ako niste prisustvovali do sada na Festivalu tolerancije ovdje u Zagrebu, toplo vas potičemo da to učinite i pronađite projekcije koje će vas rasplakati, nasmijati ili jednostavno ostaviti bez daha!

 Snjezana Tribuson, Bosko Picula  .jpg Izvor: Promo

Boško Picula, koji je uz Snježanu Tribuson ovogodišnji filmski selektor, rekao je kako filmovi koji su ove godine razmatrani i u konačnici selektirani u program Festivala tolerancije svjedoče da je načelo tolerancije potrebnije u cijelom svijetu no ikada ranije, barem kada govorimo o posljednjim godinama. “Raznolikost tema, autorski pristupi te različiti filmski rodovi i vrste koji su se i ove godine našli pod zajedničkim nazivnikom tolerancije, potvrđuju da je i u trećem desetljeću 21. stoljeća krhkost međusobnog uvažavanja jedna od najvećih prijetnja ljudskoj zajednici neovisno gdje se ona oblikovala. Hrabri, komunikativni te umjetnički relevantni, filmovi s aktualnog Festivala predstavljaju nam svijet koji je gdjegdje zemljopisno udaljen od nas, a gdjegdje u našoj neposrednoj blizini. No, u oba je slučaja – naš – jer su ljudska bića, bez obzira koliko različita bila, jednaka u potrebi da ih se poštuje, razumije i štiti u njihovoj ljudskosti. Filmska umjetnost može to činiti na uistinu snažan način.”

O glazbenom, popratnom programu i ponudi festivala više nam je rekao Vladimir Kosić, producent Festivala tolerancije. Naime, na ljetnoj pozornici u hladovini parka Bundek i ove vas godine očekuje privlačan i besplatan glazbeni program u kojem će nastupiti popularni domaći bendovi i DJ-evi, kao što su: Elemental, Ljetno Kino, Porto Morto, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Bosak & The Second Hand Band, Stanko Bondža, M.I.L.E. i mnogi drugi. Novost je da toleranciju promičemo i kroz smijeh, uz stand-up comedy predstave popularnog Studija Smijeha kojeg predvodi Marina Orsag, a Festival tolerancije se pobrinuo i da posjetitelji upotpune uživanje u programu, bogatom gastronomskom ponudom. Kuhinja je jedan od najprikladnijih načina prezentiranja različitosti i prepoznavanja sličnosti, pa ovaj novi programski smjer popularno nazvan „kuhinja tolerancije“ očekujemo i u budućim izdanjima Festivala tolerancije.

 Marina Orsag.jpg Izvor: Promo

Kao i svake godine, u sklopu Festivala tolerancije održavaju se i zanimljive izložbe, a ovogodišnja izložba nastala kao plod suradnje UNHCR Hrvatska i Festivala tolerancije povodom Svjetskog dana izbjeglica nosi poruku „Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu-tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg“ te u prvi plan stavlja solidarnost i izgradnju pravednijeg društva, promiče poruku dobrodošlice svima neovisno o nacionalnosti, rasi ili vjeri, ističući važnost društva različitosti, kao formativnog i osnažujućeg.

Ivana Meštrov, kuratorica, izjavila je kako statične i pokretne slike renomiranih vizualnih umjetnika Renate Poljak, Milijane Babić, Luke Duplančića, Tonke Maleković, Neli Ružić i Erica del Castilla na najbolji mogući način predočavaju svu širinu i raznolikost interpretacije ovih snažnih poruka koristeći različite medije - fotografija, crtež, ilustracija, video, film - da bi kroz svoj specifični umjetnički izričaj doprli do što šire svijesti promatrača i što raznolikijih dobnih skupina. Izložba „Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu“ predstavlja se kroz plakate i kratke video radove, a slučajni i ciljani prolaznici moći će ju susretati od 16.6. do 3.7. u javnom gradskom prijevozu Osijeka, Karlovca, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, kao i uočiti na CityLight i jumbo plakatima u Zagrebu.

 Erol Zejnilovic, Renata Poljak, Neli Ruzic, Natasa Popovic,Eric del Castillo .jpg Izvor: Promo

Svi oni odražavaju globalnu nesigurnost današnjeg društva, ali i sugeriraju kako jedino zajedničkom, blagom i podržavajućom koegzistencijom možemo stremiti ka boljoj budućnosti. I da ponovimo ključnu poruku ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica ujedno i naziv ovogodišnje izložbe - Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu - tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg.

Ovim putem pustimo ju da odzvanja.

Vidimo se na Bundeku od 30.6. do 3.7.!

Najnovije