Uz to pročitajte i reportažu o ratnim sukobima i patnjama u Etiopiji; o posljedicama topljenja vječnog leda na Antarktici; o nastavku putovanja stopama naših predaka kojima tisućama kilometara oko svijeta hoda Paul Salopek...

Dar svim čitateljima časopisa National Geographic Hrvatska!

Iskoristite ovu izuzetnu prigodu u godini čitanja u Hrvatskoj darujete sebi ili svojim najmilijima najljepši poklon – knjigu ! Deset posto popusta na sve VBZ-ove naslove do kraja prosinca, uključujući I one koji sun a sniženju, očekuje vas u svim knjižarama VBZ-a i na www.vbz.hr

Svoje radove za rubriku "Vaša fotografija" šaljite na info@nationalgeographic.com.hr

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i ovoga mjeseca darovat ćemo vam izvrsnu knjigu Matta Whymana Naš planet: Jedino mjesto koje svi zovemo dom u izdanju Profila.

Cijena godišnje pretplate, uz jedan broj gratis, iznosi 440 kuna !

Uživajte u novom broju National Gographica Hrvatska, a u nastavku vam donosimo i riječ glavnog urednika Hrvoja Prćića o broju za studeni.

Postoji li neki čitatelj National Geographica kojega ne zanimaju čudesni nalazi arheologije? Ne vjerujem. Pogled u prošlost, i drevnu i nedavnu, donosi jedinstven spoznajno-voajerski užitak. Sto arheoloških čuda svijeta koje djelomice prikazujemo u ovom broju jednostavno fascinira. Dakako, odmah se radoznalo pitamo o jedinstvenim arheološkim lokalitetima u Hrvatskoj. Prvo mi na pamet pada Hušnjakovo i krapinski pračovjek s odličnim muzejom koji je upravo dobio prestižnu nagradu Europske mreže kulturnog turizma. Pa Vučedolska golubica, pa Vinkovci, 8000 godina nastanjen prostor s najstarijim pronađenim indoeuropskim kalendarom, pa arheološki park Šćitarjevo kod starorimske Andautonije. Posjetite i Muzej Apoksiomena – to je antički brončani kip atleta, visok 192 cm, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja. Ne propustite ni nalazište antičke Salone. Priznajem da repliku Solinjanke, glavu djevojke iz 3. st., držim na polici u radnoj sobi. Moram spomenuti i prvi hrvatski in situ arheološki muzej u Naroni - Vidu, otvoren 2007., s ostacima svetišta carskog kulta i najbrojnijom skupinom mramornih kipova rimskih careva ikada pronađenim na području Rimskog Carstva - više od 19 kipova careva, carica i pripadnika carskih obitelji. Pa Varaždinske Toplice gdje bijaše rimsko naselje Aquae Iasae poznato u Rimskom Carstvu po ljekovitoj termalnoj vodi. Pa Sisak, Burnum, Mujina špilja... nemam više prostora. Ali preporučujem izvrsnu mrežnu stranicu http://baza.iarh.hr/public/locality/map gdje možete pronaći arheološke lokalitete, a potom ih svakako i posjetiti.

Tekst: Promo

Foto: Promo