Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne propustite ‘električni’ listopadski broj National Geographica Hrvatska!

Novi broj ponajboljeg popularnoznanstvenog časopisa na svijetu je na kioscima od 9.listopada, a u njemu se bavimo aktualnom temom o električnoj budućnosti

 NGM

U budućnosti će prijevoz obilježavati električna vozila, infrastruktura elektropunjača, električni zračni taksiji i zrakoplovi s vodikovim pogonom koji emitiraju uglavnom vodenu paru i toplinu. Uz sveobuhvatnu  naslovnu temu o električnim automobilima i zrakoplovima, pogledajte i reportažu o spašavanju čimpanza, o raskošnom životu u dubokoj tmini mora, o otrovnoj ljepoti zagađenja...

Svoje radove za rubriku "Vaša fotografija" šaljite na [email protected]. Ukoliko još niste, pretplatite se na National Geographic Hrvatska i uz jedan broj gratis darovat ćemo vam vrijedan zvučnik Prestigio Supreme 2-u-1 s jedinstvenim magnetskim dizajnom i funkcijom True Wireless Stereo.

Uživajte u novom broju National Gographica Hrvatska, a u nastavku vam donosimo i riječ glavnog urednika Hrvoja Prćića o listopadskom broju.

Kad bi se birala sintagma desetljeća, to bi danas zacijelo bila "električni pogon". Paradoksalno je da su prvi automobili bili upravo na struju prije više od 100 godina. Čak je i slavni Ferdinand Porsche 1898. svoj prvi automobil konstruirao na električni pogon. I evo ih opet. Takva revolucija u prometu trebala bi osigurati čistiji okoliš, naročito u gradovima, pridonijeti borbi protiv emisija stakleničkih plinova i globalnog zatopljenja te u bespuća povijesti baciti motore s unutarnjim izgaranjem i fosilna goriva. Ali stvari nisu baš tako idealne, vrag nikad ne spava. Je li proizvodnja struje za vozila podjednako čista i jeftina? Ne baš. Još je gore s dobivanjem litija za baterije. I cijena je i dalje problem, a vlade baš i nisu sklone odustati od poreza i dati druge olakšice. Eto, i kod nas se ukida besplatno napajanje za takva vozila iako ih brojimo na kapaljku. Ali zato se dičimo Rimčevom Neverom, elektroautom s najboljim ubrzanjem na svijetu. Što jest jest, sjajan proizvod, ali meni je još draže što Rimac ulaže u Sv. Nedelji u kampus za istraživanje, razvoj i proizvodnju. U tom istraživačkom grmu leži zec napretka. A naše državne tvrtke i Vlada sustavno ne ulažu u istraživanja. Tu moram navesti primjer naših susjeda Slovenaca čiji je potpuno električni zrakoplov Velis Electro kompanije Pipistrel postao prvi službeno certificirani tip električnog zrakoplova u svijetu, u skladu sa svim propisanim standardima za let u Europskoj uniji. Bravo, fantje! I još nešto, za rođendan, obljetnicu rada, mirovinu i slično nemam ništa protiv da mi netko daruje Teslu ili Neveru! Pa u struji je budućnost!

Tekst: Promo

Foto: Promo

Najnovije

Najpopularnije