Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Školski klimatski izazov: Klinci osmišljavaju održivu budućnost!

Otvorene su prijave za Školski klimatski izazov u kojem učenici dizajniraju gradove budućnosti koristeći svjetski priznatu Designathon metodu!

 otvorna designathon
  Školski klimatski izazov je natjecanje - maraton u dizajniranju rješenja koja doprinose postizanju održivog razvoja i smanjenju utjecaja klimatskih promjena, pri čemu se koristi svjetski poznata Designathon Works obrazovna metoda.  Designathon1 Namijenjen je osnovnoškolcima u dobi od 8 do 14 godina, koje zanimaju ekologija, timski rad, nove tehnologije, programiranje, koji žele razvijati svoje vještine kreativnog i kritičkog razmišljanja – koji žele biti spremni za budućnost i mijenjati svijet!  Designathon2 Učenici rade samostalno ili u projektnim timovima do tri učenika, uz mentorstvo svojeg učitelja/-ice ili nastavnika/-ice (preporučeno), kreirajući održiva rješenja na temu smanjenja utjecaja klimatskih promjena u gradovima.  Designathon3 Sve upute za rad učenika i mentoriranje osiguravaju se po završetku roka za prijave.

U prvoj fazi izazova timovi prijavljuju skice svojih rješenja. U drugoj fazi odabire se 10 najboljih rješenja, za koje će timovi u trećoj fazi, odnosno finalu izrađivati fizičke prototipove i predstavljati ih pred žirijem stručnjaka. Pritom mogu osvojiti vrijedne nagrade.

KOJI SU CILJEVI “ŠKOLSKOG KLIMATSKOG IZAZOVA”?

  • Poticanje učenika da postanu pokretači promjena kroz aktivno učenje – rješavanjem ekoloških izazova u stvarnom okruženju (eng. learning by doing) primjenjujući osnovne principe „makers kulture“
  • Povećanje interesa za obrazovanje kroz društveno važne teme (vezane uz UN Globalne ciljeve održivog razvoja) i projektno učenje
  • Poticanje razvoja vještina potrebnih u 21. stoljeću (timsko rješavanje problema, kritičko i kreativno razmišljanje, tehnološka pismenost, fleksibilnost, poduzetnost) primijenjujući interdisciplinaran STE(A)M pristup
  • Osnaživanje učitelja / nastavnika približavanjem inovativnog modela obrazovanja
  • Poboljšanje odnosa i suradnje: nastavnik – učenik – škola – roditelji - lokalna zajednica kroz zajedničke aktivnosti
  • Omogućavanje učenicima diljem Hrvatske da se uključe u Designathon radionice

Gdje i kako se prijaviti:

Prijave za izazov su besplatne i otvorene su do 30.4.!

Učitelji / mentori prijaviti se mogu putem online obrasca.

Učenici bez mentora prijaviti se mogu putem online obrasca.

Više informacija dostupno je u opisu Facebook eventa ovdje.

Školski klimatski izazov održava se drugi put, a ove godine Kid Hub-u se, kao partner i organizator priključila neprofitna organizacija Pokretači promjena, koja djeluje s ciljem osnaživanja novih generacija pokretača promjena u društvu kroz aktivnosti usmjerene na unaprijeđenje obrazovanja kroz interdisciplinarne programe i modele učenja koji objedinjuju STEAM, maker obrazovanje, poduzetništvo i dizajn s fokusom na ciljeve održivog razvoja. Predstavnici smo globalnog obrazovnog programa i metode Designathon Works, koji potječe iz Nizozemske.Designathon Works je jedinstvena obrazovna metoda za djecu u dobi 7-14 godina, koja se zasniva na popularnim pristupima učenju: design thinking metodologiji i maker pokretu. Provodi se kroz Designathon radionice na kojima djeca rade u malim timovima kako bi uz pomoć tehnologije dizajnirala kreativna rješenja za stvarne probleme, povezane s UN Globalnim ciljevima održivog razvoja.  Razvijena je u Nizozemskoj odakle postiže globalnu prisutnost kroz mrežu partnera. Designathon Works dio je Ashoka lobalne mreže inovatora, dio Lego Re-Imagine Learning pokreta, jedan je od partnera WWF-a, vodeće globalne neprofitne organizacije za očuvanje prirode, a od strane organizacije HundrED proglašen je jednom od najboljih inicijativa u području održivosti, globalnog građanstva i inovacija u edukaciji koja njeguje kreativnost.

Školski klimatski izazov u Hrvatskoj podržavaju sljedeći sponzori i partneri: Ambasada Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, Zelena energetska zadruga, TerraHub, Fablab, SmartLumies, Čiri-biri bajka, Geppetto, BIZKoshnica i EIT Climate-KIC Hub Croatia zajednica.

Tekst: Promo

Foto: Promo

Najnovije

Najpopularnije