Tradicija pijenja kave u našoj zemlji duga je već 350 godina, stoga ne čudi količina ljudi koja bez kave ne može započeti dan. No ako zbog zdravstvenih tegoba ili preosjetljivosti organizma na kofein ne možete uživati u svojoj kavici ili vam se taj intenzivan okus jednostavno ne sviđa, postoje instant napitci koji mogu biti dostojna zamjena, a k tome dostupna i djeci. Jedan od tih napitaka sastoji se od 100% cikorije. A mi smo doznali odakle ona potječe!
Johann Heinrich Franck, njemački trgovac i poduzetnik, prvi je u svijetu 1827. godine uspio preraditi cikoriju u napitak od žitarica, po uzoru na francuske seljale koji su od cikorije spravljali topli napitak. Cikorija je tada služila kao odlična zamjena za kavu, budući da je kava bila skupa i većini ljudi nedostupna.
Tajna je u korijenu
Cikorija je višegodišnja biljka iz porodice glavočila, prirodno rasprostranjena po cijeloj Europi. Dok se njeni listovi u kulinarstvu koriste za pripremu salata, a karakteristični modri cvjetovi za ukras jelima; njen korijen se također koristi kao polazna sirovina za izradu kavovina. Prilikom jesenske berbe cikorije, njen korijen se pažljivo čisti i ustinjava kako bi se provelo ujednačeno prženje. Dobivene kockice se dalje melju do postizanja fine granulacija koja omogućava pripremu klasičnog napitka. Bianka 100% Cikorija, instant kavovina u cijelosti pripravljena od spomenute plemenite biljke i sigurna za konzumaciju i djeci koja rado žele praviti društvo roditeljima tijekom njihovog ispijanja crne kavice. Sjajno će upotpuniti zdravi početak dana ili popodnevnu užinu jer pristaje i uz palačinke, tostirane sendviče, a u njoj možete utopiti i svoje omiljene žitarice ili s njom pripremiti zobenu kašu.
Bianka classic ukusni je instant napitak na bazi pažljivo odabranih sirovina ječma, cikorije, ječmenog slada i raži. Priprema je brza, u samo jednoj minuti, a u njoj možete uživati kada god to poželite, jer je bez kofeina pa neće remetiti san.
Podrška imunitetu
Prehrambena vlakna vrlo su važna za naš probavni sustav u kojem se nalazi glavnina našeg imuniteta. Vlakna su biljni materijal koji se ne može probaviti u ljudskom organizmu, ali se može razgraditi pomoću bakterija koje se nalaze u crijevima.
Prehrambena vlakna se nalaze u žitaricama, voću, povrću, mahunarkama i orašastim plodovima. Preporuka za dnevni unos vlakana je 14 g na svakih unesenih 1000 kcal hrane. To ćete najlakše učiniti tako da na polovicu tanjura uvijek stavite zeleno listano povrće, a rafinirane žitarice i njihove proizvode zamijenimo integralnim. Zato je jedna šalica napitka od žitarica Bianka, koja je ukusan izvor vlakana i dio zdravog obroka i više nego dobar razlog za užitak.
Različite ukusne recepte i inspiraciju za zdrave obroke potražite na sljedećoj poveznici.
Tekst: I.T.
Foto: press, Profimedia
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano