Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nagradni natječaj Europske komisije za mlade filmaše

Europska komisija otvorila je nagradni natječaj mladim redateljima iz Europske unije te im nudi priliku da svoj kratkometražni film snime uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu od 7500 ...

Mladi u dobi od 18 do 35 godina mogu se prijaviti na ovaj natječaj do 31. listopada 2018., a deset finalista odabrat će stručni žiri kojeg čine Dalibor Matanić te njegovi jednako uspješni kolege redatelji iz Njemačke, Grčke, Poljske i Finske. O konačnom odabiru pet filmova koji će se snimiti odlučit će građani.

U svojim prijavama sudionici natječaja trebaju opisati ideju za svoj kratki film na jednu od pet ponuđenih tema - mobilnost, održivost, prava, digitalnost te vještine i posao – koji bi istaknuo i na zanimljiv način prikazao neke od brojnih mogućnosti i pogodnosti koje Europska unija pruža svojim mladim građanima kako bi ostvarili svoj potencijal i ispunili svoje ambicije.

Online prijavnica dostupna je na poveznici https://europa.eu/euandme/hr/yfc/form.html.

Uz Dalibora Matanića, stručni žiri čine i vrhunski europski redatelji Matthias Hoene, Tomasz Konecki, Yorgos Zois i Zaida Bergroth a, za svaku od pet ponuđenih tema odabrat će dva najbolja filmska koncepta.

Među deset finalista sami građani EU-a, glasovanjem putem posebne online platforme, odabrat će pet pobjednika natječaja koji će snimiti svoje filmove.

Svaki od pet pobjednika bit će nagrađen bespovratnim novčanim iznosom od 7500 eura u svrhu produkcije, snimanja i montaže vlastitog filma, a u radu će ih mentorirati jedan od petoro članova žirija. Osim toga, pet nagrađenih mladih redatelja bit će pozvano da svoje filmove prikažu na svečanosti otvaranja tijekom lipnja 2019.

Pozivam mlade kreativce da sudjeluju na ovom natjecanju i da svojim vršnjacima ali i široj javnosti kroz vlastite filmske priče ukažu na prilike i mogućnosti koje su im dostupne kao građanima Unije. Natječaj za mlade redatelje dio je dvogodišnje kampanje #EUandME kojoj je cilj pokazati kako Europska unija omogućava svojim građanima, a osobito mladima, da ostvare svoje potencijale. Petoro etabliranih europskih redatelja to je već učinilo svojim kratkim filmovima, među kojima je i Dalibor Matanić na što smo osobito ponosni. Hrvatska  ima velik broj talentiranih filmskih kreativaca pa vjerujemo da će na natječaj stići zanimljivi i originalni koncepti koji će biti u najužoj konkurenciji za nagrade“, izjavio je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Više informacija i pravila natječaja dostupna su na internetskoj stranici https:europa.eu/euandme/hr/yfc/.

Tekst i foto: promo

Najnovije

Najpopularnije