Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvjeti za odštetu uslijed ozljede u školi

Iznos odštete i pravo na pritužbu zbog sinove ozljede ovise najviše o uvjetima police osiguranja u trenu kad je polica sklopljena...

Pitanje čitateljice:

Molim Vas savjet. Sin (16 godina) je povrijedio šaku u školi 9. svibnja 2017. i kako mu je šaka i dalje bila otečena, odveli smo ga liječniku 17. svibnja. Ustanovili su "fractura kosti - prijelom ostalih kostiju zapešća", i nosio je gips 2 tjedna.

Euroherc (školsko osiguranje EIOŠ Rijeka) mi je poslao dopis u kojem piše da je moj zahtjev "pravno neosnovan" jer imaju novu klauzulu gdje piše da osiguratelj nije u obvezi ako je privremena nesposobnost nastupila nakon 5 dana od nastanka nesretnog slučaja.

Uputila sam im pisani prigovor i danas sam dobila odgovor da je moj zahtjev za isplatu osigurnine "pravno osnovan", te nude 250 kn Sporazumom o izvansudskoj nagodbi, na što opet mogu uputiti pisani prigovor. Mislite li da bih trebala prihvatiti 250 kuna, ili tražiti više (dnevna naknada ili ne znam što još). Što da napišem u prigovoru?

Odgovor:

U konkretnom slučaju najvažnije je pitanje kakva je polica koja je zaključena i od kada vrijede uvjeti koji se na policu odnose. Ukoliko su u trenutku potpisivanja ugovora o osiguranju vrijedili uvjeti na koje se osiguravajuće društvo poziva, onda se takvi uvjeti primjenjuju i na vašeg sina. Policom mogu biti osigurani troškovi liječenja, dnevna naknada i slično, no bez uvida u policu, Uvjete i Tablice vaš prigovor može biti samo općenit. U konkretnom slučaju savjetujem da potražite stručnu pomoć odvjetnika koji će iščitati primjenu Uvjeta i Tablica koje su sastavni dio police, te provjeriti da li je otklon osiguravajućeg društva osnovan ili je osnovan vaš prigovor. Uvjeti i visina osiguranog iznosa kod osiguravajućih društava se razlikuju, pa prilikom odlučivanja kod kojeg se osiguravajućeg društva osiguravate nije najvažnije koliko uplaćujete za takvu policu, već da li ćete po istoj moći realizirati naknadu ukoliko se dogodi osigurani slučaj.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije

Najpopularnije