Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li se trudnici smanjivati plaća nakon objave trudnoće?

Vrijede li potpuno ista prava za zaposlenice koje nisu trudne i one koje jesu odgovara odvjetnica Musulin

Pitanje: Može li mi poslodavac smanjiti plaću kao osobi koja je trudna i koja ga je pismenim putem obavijestila o trudnoći (putem maila).

Detalji su sljedeći:

* ugovor o radu na neodređeno je na krnjem obrascu iz NN još iz ožujka 2007. godine. Od tada nemam novih ugovora o radu, iako su se mijenjala imena te iste tvrtke u kojoj radim od početka i mijenjale su se moje pozicije unutar tvrtke (napredovanja su bila popraćena povećanjima plaća koja su donešena odlukama, bez dodatnih aneksa ugovora. Isplatne liste i odluke o napredovanjima čuvam u privatnoj arhivi).

* mjesečna plaća mi se sastoji od redovnog rada i stimulacije. Ima li mi pravo poslodavac smanjiti stimulaciju (koja nije niti dogovorena ugovorom o radu, ali je uredno isplaćivana sve mjesece unatrag)? Imam sve isplatne liste od početka rada na neodređeno koje bi to dokazivale.

* poslodavac je bez prethodne obavijesti odlučio smanjiti plaće svim zaposlenicima u našoj tvrtci, znači ne samo meni kao trudnici. Ali mene konkretno zanima moj slučaj, smije li mi mijenjati do sada ustaljene mjesečne isplate?

Odgovor: Odredbama Zakona o radu i Kolektivnim ugovorom, ako je firma u kojoj radite potpisnik takvih Ugovora, određena su prava radnika na plaću i uvjeti pod kojima se plaća i stimulans mogu povećavati ili smanjivati. Poslodavac ima pravo odlučiti o visini stimulansa na plaće u smislu smanjenja i povećanja, a način odlučivanja ovisi o rezultatima poslovanja, te vlasničkoj stukturi i eventualnim kolektivnim ugovorima. Trudnice kao posebno zaštićena kategorija radnika imaju prava koja osim Zakona o zaštiti na radu reguliraju i odredbe o Zakona o zdravstvenom i mirovinskom osiguranju zbog čega je za vas važan trenutak odlaska na porodiljni. Naime, od toga trenutka na vas se primjenjuju povoljnije odredbe.

Tekst: Blaženka Musulin,  www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije