Pitanje čitateljice za odvjetnicu:

Lijep pozdrav. Molila bih Vas za savjet. Rastavljena sam od 2003. godine. Imam dvije kćeri stare 14 i 13 godina. Bivši suprug u tih 14 god nikada nije uplatio niti jedne kune alimentacije. Pokrenula sam 2012. god. postupak u Centru za socijalnu skrb. Nakon toga dobivala sam 3 god. pomoć za uzdržavanje. To pravo je prestalo u prosincu 2015. god. Puno mi je ta pomoć od 1100 kn pomogla. Pa me zanima mogu li opet u Centru zatražiti to pravo. Jer kada pitam za neki drugi oblik pomoći dobijem odgovor da sam zaposlena i nemam nikakvo pravo. Inače prosjek plaće mi je 3300 kn. Još da napomenem da bivši suprug nema nikakve kontakte s djecom. Osuđeni je zlostavljač. Hvala.

Odgovor:

Obiteljskim je zakonom u članku 319. propisano da primitkom pravomoćne sudske odluke ili sudske nagodbe o uzdržavanju djeteta Centar za socijalnu skrb je dužan o navedenome roditelja s kojim dijete stanuje te roditelja koji je dužan plaćati uzdržavanje, odnosno drugu osobu iz članka 288. obavijestiti u pisanom obliku te ih informirati o njihovim pravima i dužnostima. Navedenom obavijesti dužan ih je između ostalog informirati i o uvjetima prema kojima dijete ima pravo na privremeno uzdržavanje sukladno Zakonu o privremenom uzdržavanju (dalje ZPU). Člankom 8. ZPU-a propisano je da pravo djeteta koje ima pravo na privremeno uzdržavanje traje sve dok obveznik uzdržavanja ne počne izvršavati obvezu uzdržavanja, a najdulje tri godine.

Mjera se naziva privremenom iz dva razloga i to zbog ograničenog trajanja od maksimalno tri godine, ali i iz razloga što bi to trebao biti rok da država svojim institucionalnim mehanizmima prisili roditelja na uzdržavanje djeteta. Centar za socijalnu skrb dužan je podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja ne ispunjava obvezu uzdržavanja redovito i o tome izvijestiti nadležno državno odvjetništvo koje pokreće postupak protiv obveznika uzdržavanja. Krajnja kazna koja se može izreći roditelju koji ne uzdržava dijete je kazna zatvora do tri godine propisana čl. 172. Kaznenog zakona.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom “Za odvjetnicu”. Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.