Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korištenje godišnjeg odmora nakon rodiljnog dopusta

Čitateljica je željela doznati koja su joj prava po pitanju korištenja godišnjeg odmora nakon što joj istekne rodiljni i roditeljski dopust. Evo što joj odgovara naša stručna suradnica Blaženka Musulin

Pitanje čitateljice:

Poštovani, sredinom 4. mjeseca završila sam na očuvanju trudnoće. U stalnom sam radnom odnosu kao zaštitar kod Arsenal-Ivezić Security. Ostalo mi je pola godišnjeg iz 2015 godine. Pravnik mi je rekao da godišnji ne plaćaju, ali da ću ga moći iskoristiti kad se vratim sa porodiljnog, po nekom pomorskom zakonu. Termin mi je 19.12., tako da se ja na posao vraćam tek u 12 mjesecu 2017. Hoću li ikako moći iskoristiti taj dio godišnjeg? Te jednako tako mi onda propada i godišnji iz 2016. godine. Postoji li mogućnost da se porodiljni zamrzne pa da se iskoristi godišnji? I ukoliko postoji, možete li mi objasniti uvjete, ili me uputiti na koju adresu da pošaljem upit?Unaprijed zahvaljujem.

Odgovor:

Godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, radnik ima pravo iskoristiti po povratku na rad, a najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine.

Iznimno od gore navedenog, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji radnik zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju nije mogao iskoristiti ili njegovo korištenje poslodavac nije omogućio do 30. lipnja slijedeće kalendarske godine, radnik ima pravo iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se vratio na rad.

Znači, ako je razlog nekorištenja godišnjeg odmora jedan od gore navedenih, taj godišnji odmor iz prošle godine radnica će moći iskoristiti do kraja kalendarske godine, pa ako se sa porodiljnog dopusta vraća u 12. mjesecu, ista će moći iskoristiti stečene, a neiskorištene godišnje odmore do 30. lipnja ili do kraja godine ako joj nije omogućeno iskoristiti zaostale godišnje odmore do 30. lipnja.

Član posade broda, radnik u inozemstvu ili radnik koji je vršio dužnost državljanina u obrani može godišnji odmor u cijelosti iskoristiti u slijedećoj kalendarskoj godini.

Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad).

S time da u slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora, a naknada se određuje razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr Foto: Profimedia Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu [email protected] s naznakom "Za odvjetnicu". Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Najnovije

Najpopularnije