Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vi pitate, odvjetnica savjetuje

Kakva su vaša zakonska prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta? Jeste li dužni platiti troškove premještanje automobila parkiranog na mjestu rezerviranom za veleposlanstvo? Odvjetnica savjetuje...

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu [email protected] s naznakom "Za odvjetnicu". Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Donosimo nekoliko pitanja čitatelja koji su trebali pravni savjet.

Naknada plaće tijekom rodiljnog dopusta

Poštovani,

trenutno sam zaposlena u školi i ugovor mi traje do 10.6. U protekle

dvije godine imam točno 17 mjeseci i 14 dana staža što znači da mi

jako malo fali do onih 18 mjeseci kada stječem pravo za ostvarivanje prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta u iznosu od 100 posto od osnovice za naknadu plaće. Ako otvorim komplikacije dok sam u radnom odnosu bez obzira na istek ugovora primam punu plaću dok sam na komplikacijama, no kad otvorim porodiljni prelazim na 1663 kn.

1. Vrijedi li ovo za komplikacije i 100% plaće bez obzira što ne

ispunjavam uvjet staža od 18 mjeseci?

2. Ako se ja prijavim kod nekog drugog poslodavca odmah drugi dan

(11.6.) da skupim tih dvadesetak dana hoće li mi se to priznati i

koliko dugo bi kod tog poslodavca trebala biti prijavljena da ostvarim pravo na prosjek unatrag 6mj pune plaće prvih 6 mjeseci porodiljnog?

3. Moram li kod tog poslodavca ostati prijavljena cijelo vrijeme dok

primam porodiljnu naknadu?

Unaprijed puno puno hvala.

Blaženka Musulin:

1)      Za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust, zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ako roditelj ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidimau posljednje dvije godine, za vrijeme korištenja prava prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama ima pravo na novčanu naknadu koja iznosi 50% proračunske osnovice. Dakle, ako bi roditelj ostao nezaposlen i idući dan se odmah zaposlio ili stekao status osigurane osobe po nekoj drugoj osnovi, taj period bi se računao u prethodno razdoblje koje je bio osiguran.

2)      Sukladno članku 27. stavku 2. točki 4. nezaposleni roditelj može ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada pod uvjetom da se na dan rođenja djeteta vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog bolovanja, ako u trenutku prestanka tih okolnosti ima najmanje 6 mjeseci neprekidnoga radnog staža. Dakle, ako je roditelj ostao nezaposlen, ali se u roku od 30 dana prijavio u evidenciju nezaposlenih imao bi prava prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama.

3)      Ukoliko roditelj izgubi status u obveznom zdravstvenom osiguranju, a  u roku od 30 dana ne stekne novi status osigurane osobe kod Zavoda, sukladno članku 27. stavku 4. gubi pravo na korištenje prava prema ovom Zakonu. Dakle, ako kod roditelja uslijed korištenja prava na rodiljnu naknadu dođe do prekida radnog odnosa, a ne stekne novi status na jedan od gore navedenih načina, gubi pravo na rodiljnu naknadu.

Rezervirano parkirališno mjesto i premještanje vozila

Moje vozilo premješteno je s parkirališnog mjesta rezerviranog za jedno Veleposlanstvo, a ja smatram da nisu postojali razlozi za njegovo premještanje. Zanima me da li moram platiti troškove premještaja.

Blaženka Musulin: Pretpostavka je da takvo parkirališno mjesto veleposlanstva koriste temeljem ugovora o zakupu ili rješenja o rezervaciji parkirališta. U takvom slučaju ne radi se o situaciji i mjestu predviđenom odredbama čl. 57. i 59. Zakona o sigurnosti prometa na cestama  u kojima nije dopušteno zaustavljanje i parkiranje, pa dakle niti ne postoji obveza vlasnika vozila da snosi troškove premještaja.

Odvjetnica Blaženka Musulin

Palmotićeva 37/ I

10000 Zagreb

Tel: +385 1 4873 663, +385 1 4873 213

Fax: +385 1 4835 730

www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia, Blaženka Musulin

Najnovije

Najpopularnije