Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odvjetnica vam savjetuje...

Ima li osoba koja je stradala u prometnoj nezgodi pravo na odštetu iako krivac za nezgodu nije pronađen? Ima li nezaposleni roditelj pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada?

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu [email protected] s naznakom "Za pravni savjet". Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Donosimo nekoliko pitanja čitatelja kojima je bio potreban pravni savjet.

Odšteta za ozljede nastale u prometnoj nezgodi za koju krivac nije pronađen

Stradao sam u prometnoj nezgodi koju nisam skrivio, ali  je vozač vozila koje me udarilo napustilo mjesto nezgode i naknadno nije pronađen.  Oštećeno je moje vozilo i zadobio sam ozljede. Što učiniti? Imam li pravo na odštetu i kakvu?

Važno je da prometna policija izašla na očevid, da fotografira mjesto nezgode i vaše vozilo, da prikupi iskaze  svjedoka. Ukoliko vozilo s kojim je nesreća skrivljena ne bude pronađeno, policija će podnijeti Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nepoznate NN osobe koji će kao službeni dokument poslužiti za traženje odštete.

Naime, Zakonom o osiguranju uređeno je da se naknada štete zbog smrti ili ozljeda ili oštećenja zdravlja, prouzročenu nepoznatim motornim vozilom, može dobiti od Hrvatskog ureda za osiguranje. Isplatom štete oštećenome Hrvatski ured za osiguranje ima pravo regresa prema nepoznatom štetniku, ako se pronađe, odnosno prema njegovu osiguratelju od autoodgovornosti.

Napominjemo da oštećena osoba nema pravo dobiti štetu na svom oštećenom vozilu od Hrvatskog ureda za osiguranje, već samo štetu za pretrpljene ozljede.

Ukoliko postoji polica  kasko osiguranja tada imate pravo  za štetu na svom vozilu  dobiti od svog osiguravajućeg društva.

Prava nezaposlenog roditelja na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada

Poštovanje, trebala bih savjet. Imam 2 godine neprekidnog radnog staža. Kad sam ostala trudna, poslodavac mi nije produžio ugovor i trenutno sam nezaposlena. Mali mi ima distoni i bila bih u mogućnosti koristiti produženi porodiljni da sam zaposlena, a pošto nisam, imam li kakvu mogućnost ili pravo za ostvariti obzirom na navedene okolnosti?

Sukladno odredbama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14) točnije odredbi članka 27. nezaposleni roditelj može ostvarivati pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

  1. da je hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim  boravkom u Republici Hrvatskoj;
  2. da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje tri godine;
  3. da je zdravstveno osiguran prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju; 4. da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta… ili ako se u evidenciju prijavila u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa i ako je u trenutku prestanka tih okolnosti imala najmanje 6 mjeseci neprekidnog radnog staža.

Dalje, sukladno članku 28. majka ima pravo koristiti rodiljnu poštedu od rada do navršenog 6. mjeseca djetetovog života. Po isteku prava na rodiljnu poštedu od rada, majka ima pravo i na roditeljsku poštedu od rada u trajanju do navršene 1. godine života djeteta za prvo i drugo rođeno dijete.

Sukladno članku 30. za vrijeme korištenja prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada, majka ima pravo na novčanu naknadu u iznosu od 50 % proračunske osnovice mjesečno.

Osoba koja želi ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada i novčanu naknadu treba zahtjev za isto predati nadležnoj ustrojbenoj jedinici Zavoda za zdravstveno osiguranje na čijem području podnositelj zahtjeva ima prebivalište ili stalno boravište.

Odvjetnica Blaženka Musulin

Palmotićeva 37/ I

10000 Zagreb

Tel: +385 1 4873 663, +385 1 4873 213

Fax: +385 1 4835 730

www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia, Blaženka Musulin

Najnovije

Najpopularnije