Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pravni savjeti mogu pomoći djeci?

Tko je odgovoran za štetu nastalu tijekom tučnjave dječaka u osnovnoj školi? Može li se tražiti naknada za pretrpljenu ozljedu djeteta tijekom boravka u vrtiću?

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu [email protected] s naznakom "Za pravni savjet" i mi ćemo vaše pitanje proslijediti onima koji se u zakone najbolje razumiju. Donosimo dva odgovora odvjetnice Blaženke Musulin na pitanja naših čitatelja.

Odgovornost za štetu nastalu zbog tuče dječaka osnovnoškolske dobi

Zanima me tko odgovara za štetu koju je u tučnjavi prouzrokovala grupa dječaka osnovnoškolske dobi. Naime, grupa dječaka se potukla ispred njegove kuće, te su mu u tučnjavi oštetili parkirani motocikl, a ne može se sa sigurnošću utvrditi koji od dječaka ga je oštetio.

Člankom 1107. st. 4. Zakona o obveznim odnosima je propisano da u slučaju kada je nedvojbeno uvrđeno da je štetu uzrokovala neka od dviju ili više određenih osoba koji su na neki način međusobno povezane, a ne može se utvrditi koja ju je od njih uzrokovala, te osobe odgovaraju solidarno.

Dakle, za štetu koju je u tučnjavi uzrokovala grupa dječaka osnovnoškolske dobi solidarno odgovaraju svi njihovi roditelji, obzirom na primjenu odredaba istog zakona o odgovornosti roditelja za štetu koju prouzroči drugom njihovo maloljetno dijete, iz članka 1056., iako je jedan od njih počinio štetu, jer su u njoj sudjelovali postupajući po zajedničkom planu. Roditelji odgovaraju za štetu koju prouzroči drugom njihovo maloljetno dijete do navršene sedme godine života, bez obzira na svoju krivnju, tkz objektivna odgovornost roditelja. No ne odgovaraju za štetu koja je nastala dok je dijete bilo povjereno drugoj osobi i ako je ta osoba odgovorna za štetu. Kada dijete navrši sedam godina roditelji odgovaraju za štetu osim ako ne dokažu da je šteta nastala bez njihove krivnje.

Naknada za djetetovu ozljedu zadobivenu u vrtiću

Moj sinčić ozlijedio se tijekom boravka u vrtiću kada je za vrijeme igre pao s ljuljačke i zadobio prijelom potkoljenice. Zanima me da li mogu tražiti naknadu za pretrpljenu ozljedu i da li će, ako tražim odštetu, odgovarati tete u vrtiću jer ne bih željela da se njima oduzima od plaće.

Roditelji imaju pravo tražiti naknadu štete za ozljede koje je zadobilo dijete za vrijeme boravka u vrtiću. U pravilu su vrtići osigurani od odgovornosti o čemu je potrebno upit postaviti u vrtiću, te se zahtjev sa specifikacijom predaje osiguravajućem društvu kod kojeg je polica zaključena. Uz postavljeni Zahtjev potrebno je dostaviti medicinsku dokumentaciju o liječenju dijeteta. Ukoliko takva polica ne postoji za štetu odgovara vrtić

U slučaju da se radi o polici kojom su djeca osigurana za trajni invaliditet osiguravajuće društvo će na temelju njihovog pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju utvrditi da li je isti zaostao, te u kojem postotku, a sve prema važećim Tablicama osiguranja za utvrđivane postotka trajnog invaliditeta od posljedica nesretnog slučaja, a koje su sastavni dio takove police. U navedenim Tablicama taksativno su naznačene ozljede za koje se isplaćuje trajni invaliditet. Ukoliko zahtjev bude otklonjen ili ponuda preniska, imate pravo uputiti prigovor, te u slučaju da odgovorom ili visinom ponude niste zadovoljnji, pokrenuti sudski postupaka radi ostvarenja prava na pravičnu novčanu naknadu.

Odvjetnica Blaženka Musulin

Palmotićeva 37/ I

10000 Zagreb

Tel: +385 1 4873 663, +385 1 4873 213

Fax: +385 1 4835 730

www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia, Blaženka Musulin

Najnovije

Najpopularnije