Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odvjetnica savjetuje...

Koji je zakonski rok za pokretanje upravnog spora za rodiljnu naknadu? Može li osoba nakon otplaćenog kredita na nekretninu sudskom tužbom tražiti povrat novca koji je plaćao umjesto dva suvlasnika nekretnine?

Ako vam je potreban pravni savjet putem našeg portala možete ga dobiti besplatno. Pišite nam na adresu [email protected] s naznakom "Za odvjetnicu". Na pitanja naših čitatelja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika.

Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Donosimo nekoliko pitanja čitatelja koji su trebali pravni savjet.

Pokretanje upravnog spora za rodiljnu naknadu

Suprug je 20 dana od rođenja djeteta otišao predati svu dokumentaciju za naknade U HZZO gospođa mu je dala da ispuni zahtjev za jednokratnu naknadu ali ne i za rodiljnu, iako je došao tražeći da preda sve što je potrebno za novorođeno dijete. To smo saznali tek nakon isteka roka od 30 dana i sad nam ne priznaju pravo na rodiljnu naknadu od dana rođenja, već od dana kada je predano. I dalje mogu jedino pokrenuti upravni spor. Ja smatram da me djelatnica HZZO-a oštetila, ali direkcija HZZO Zagreb je donijela rješenje. Možete li mi pojasniti tko je onda tuženik? I da li sam u pravu pozivajući se na zakon o državnim službenicima, članak 38. stavak 1., 2. i 9. i da li te zakone navodim u tužbi? Hvala.

Upravni spor možete pokrenuti u roku od 30 dana od dana otkad ste zaprimili rješenje HZZO-a. U upravnom sporu pred nadležnim Upravnim sudom tuženik je ono tijelo koje je donijelo rješenje koje se pobija, pa isto treba navesti kao tuženika, te navesti razloge pobijanja. Iz upita pretpostavljam da je razlog odbijanja vašeg zahtjeva prekoračenje roka. S obzirom da navedeno ne možete pobiti, onda se možete pozvati na činjenicu da vam je krivo rečeno u HZZO-u, no za uspjeh u upravnom postupku, trebali biste predložiti dokaze kojima bi uvjerili sud da je propuštanje roka bilo radi toga što ste krivo upućeni od strane djelatnice tuženika što je potrebno dokazati. Odgovornost državnih službenika propisana je čl.96.i 116. Zakon o državnim službenicima (NN 92/05, 142/06, 77/07, 107/07, 27/08, 34/11, 49/11, 150/11, 34/12, 49/12, 37/13, 38/13, 01/15). U tužbi nije potrebno navesti odredbe na koje se pozivate jer sud primjenjuje Zakon i nije vezan vašim stavom o tome.

Suvlasnici nekretnine nejednako otplaćuju hipotekarni kredit

Na nekretnini ima tri vlasnika u nejednakom omjeru vlasništva. Na toj nekretnini je čisto hipotekarni kredit koji glasi na sva tri vlasnika. Samo jedan vlasnik otplaćuje kredit, posjeduje uplatnice sa svojim imenom i prezimenom. Također taj vlasnik vodi i svu ostalu brigu o kući. Da li ta osoba može nakon otplaćenog kredita tražiti sudskom tužbom svoj novac što je plaćao i za ostala dva vlasnika? Ili da li se može ovrhom upisati kao vlasnik tih drugih dijelova kuće? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Suvlasnik koji otplaćuje kredit ima pravo tražiti povrat od ostala dva suvlasnika tužbom, uzimajući u obzir uvjete pod kojima je sklopljen ugovor o kreditu, a sukladno odredbama čl.52 Zakona o obveznim odnosima.

Ostali odnosi između suvlasnika nekretnine regulirani su odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ( od čl.36 nadalje). Navodimo kako bi bilo dobro angažirati odvjetnika radi pokretanja postupka pred sudom. Naime u konkretnom slučaju imate pravo kao suvlasnik koji plaća kredit tužbom potraživati povrat uplaćenih iznosa kredita, sukladno uplatnicama koje su dokaz o navedenom. Po ishođenoj presudi svoje novčano potraživanje morate realizirati u ovršnom postupku, a kao osiguranje možete upisati zabranu na nekretninu.

Odvjetnica Blaženka Musulin

Palmotićeva 37/ I

10000 Zagreb

Tel: +385 1 4873 663, +385 1 4873 213

Fax: +385 1 4835 730

www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia, Blaženka Musulin

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije