Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li odgojiteljica, koja je ozlijeđena tijekom vožnje autobusom na dječju predstavu, pravo na odštetu?

Tijekom vrtićkog izleta na kazališnu predstavu, odgojiteljica je ozlijeđena pri naglom kočenju autobusa. Našoj je pravnoj savjetnici Blaženki Musulin postavila pitanje o svojim pravima, budući da je ozlijeđena na radnome mjestu

 teta u vrtiću

Pitanje: Zaposlena sam kao odgajateljica u jednom dječjem vrtiću. Početkom 2020. godine vozili smo djecu na kazališnu predstavu, a tijekom vožnje autobusom hodala sam između sjedala jer je jedno dijete počelo plakati.

U tom se trenutku autobus naglo zaustavio i ja se nisam uspjela zadržati nego sam poletjela unatrag i udarila leđima i glavom u naslon stolice, a potom pala na pod.  Nismo obavještavali policiju jer autobus nije ni u koga udario, ali zbog bolova i otekline na mjestu udarca, morala sam sljedeći dan liječniku pa je čak otkriveno da sam slomila jedno rebro, dok je drugo napuklo. Određeno mi je daljnje liječenje i bolovanje. Prije 3 mjeseca vratila sam se na posao, međutim, i dalje imam jake glavobolje i vrtoglavice. Kakva su moja prava s obzirom na to da je to bilo za vrijeme radnog vremena?

Odgovor: S obzirom na to da se radi o prometnoj nezgodi, dakle odgovornosti trećeg, a ne poslodavca kod kojeg ste u radnom odnosu, naknadu štete za zadobivene ozljede možete potraživati od osiguravajućeg društva kod kojeg je autobus osiguran, dok je poslodavac dužan isplatiti bolovanje u punom iznosu obzirom se radi o ozljedi na radu. Druga prava iz radnog odnosa ovise o težini ozljede i eventualnoj daljnjoj nesposobnosti za rad na radnom mjestu odgajatelja.

Dakle, radi ostvarivanja prava na odštetu potrebno se obratiti osiguravajućem društvu kod kojeg je u trenutku nesreće bio osiguran autobus u kojim ste se vozili.

Nakon što osiguravajuće društvo prikupi sve potrebne informacije o samom nastanku štetnog događaja i utvrdi odgovornost za naknadu štete dostavit će ponudu u koju može uračunati i doprinos jer se niste držali za rukohvat za vrijeme vožnje, odnosno niste sjedili tijekom vožnje.

Odštetu za zadobivene ozljede isplaćuje osiguravajućedruštvo, aprema Zakonu o obveznim odnosima imate pravo na naknadu  štete radi povrede tjelesnog i duševnog zdravlja, pa možete potraživatinaknaduzafizičkebolove koje ste pretpjeli kao posljedicu ozljeđivanja, i koji su trajali tijekom oporavka, zatim strah koji ste imali uslijed događaja, i to strah za ishod liječenja i strah od prometa, kao i naknadu za pomoć injegukojavamjebilapotrebazavrijeme mirovanja i koju su vam pružale druge osobe premda ih za to niste posebno platili. Također, s obzirom na ozljede koje opisujete i duljinu liječenja, vjerojatno su po okončanju liječenja zaostaletrajneposljedice koje će vas onemogućavat udaljnjem životuiradu, radi čega  imate pravo na naknadu zbogsmanjenja životnih i radnih aktivnosti.  Osiguravajuće društvo će razmotriti dokumentaciju koju dostavite uz odštetni zahtjev, te će nakon utvrđivanja svoje odgovornosti i visine štete, ponuditi sklapanje nagodbe.

Ako niste suglasni s iznosom naknade koju ponude, imate mogućnost ulaganja prigovora, a možete pokrenuti postupak za mirno rješavanje spora, primjerice pred Centrom za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, ili Centrom za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje. Također možete svoje pravo ostvarivat i pred nadležnim općinskim sudom podnošenjem tužbe, za koji postupak je bolje angažirati stručnu pomoć odvjetnika.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Shutterstock

*Izjava o odricanju od odgovornosti Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije