Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakonski prekid isplaćivanja alimentacije

Kako postupiti nakon što završe svi uvjeti za uplaćivanje alimentacije?

Pitanje: Sudskom odlukom o razvodu iz 2004. godine riješeno je viđanje sa (tada) maloljetnim djetetom i iznos alimentacije, je li potrebno sada, kada kćer navršava 26 godina, a još studira, sudskim putem tražiti prestanak plaćanja alimentacije? Ili je moguće jednostavno prestati uplaćivati (jer su ispunjeni uvjeti iz Obiteljskog zakona o prestanku)?

Odgovor: Potrebno je istaknuti kako je člankom Obiteljskog zakona 429. (Narodne novine broj 103/15) propisano da u slučaju da je pravo na uzdržavanje utvrđeno ovršnom ispravom, obveznik uzdržavanja može tužbom tražiti da se utvrdi prestanak njegove obveze uzdržavanja čim prestanu postojati zakonske pretpostavke za uzdržavanje.

Stoga, a budući da je u konkretnom slučaju pravomoćnom sudskom odlukom iz 2004. g. (ovršna isprava) utvrđena vaša obveza plaćanja uzdržavanja, trebali biste tužbom tražiti ukidanje, odnosno utvrđenje prestanka takve obveze plaćanja, ako smatrate da su se za to ispunile pretpostavke. Predmetna tužba se podnosi pred nadležnim sudom prema mjestu prebivališta tuženika (djeteta).

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije

Najpopularnije