Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudužnica u kreditu je nezaposlena i bez nekretnina...

Redovito nam pristižu upiti vezani uz sudužništvo i problemima kad se njima obrate da otplate cijeli dug...

Pitanje: Prije 8 godina pristala sam biti sudužnica za kredit u iznosu od 50 000 kn podignutog u poslovnoj banci. Dobila sam poziv od FINE da dužnik nije isplatio kredit i da sam dužna platiti iznos od 70 000 kn. Trenutno sam nezaposlena i nemam nikakvih nekretnina na svoje ime, a i živim u drugoj državi. S dužnicom nisam u kontaktu već duži niz godina i nisam do jučer dobila obavijest da dužnica nije isplatila kredit. Molim vas za savjet što učiniti i postoji li ikakvo rješenje za ovaj slučaj?

Odgovor: Pitanje sudužništva je u Vašem konkretnom slučaju, osim odredbama ugovora o kreditu te eventualno internim propisima banke (npr. Opći uvjeti poslovanja), regulirano Zakonom o obveznim odnosima (u daljnjem tekstu: „ZOO“), kao općim zakonom koji regulira obvezne odnose u Republici Hrvatskoj.

Tako je ZOO-om propisano da u slučaju solidarnih dužnika (sudužnika) svaki solidarni dužnik odgovara vjerovniku (u konkretnom slučaju banci) za cijeli dug i vjerovnik može zahtijevati njegovo ispunjenje od koga hoće sve dok ne bude potpuno ispunjen, ali kad jedan od dužnika obvezu ispuni, obveza prestaje i svi dužnici se oslobađaju obveze. Nadalje, ZOO-om je propisano da dužnik koji je ispunio obvezu ima pravo zahtijevati od svakog sudužnika da mu nadoknadi dio duga koji pada na njega, a u slučaju da je solidarna obveza osnovana u isključivom interesu jednog solidarnog dužnika, on je dužan nadoknaditi cijeli iznos duga sudužniku koji je namirio vjerovnika.

Budući da je u predmetnom slučaju dužnik, odnosno korisnik kredita koji je kredit podigao, koristio predmetni iznos novca, ali isti nije vratio, vjerovnik je zbog neplaćanja kredita po redovnom tijeku stvari pokrenuo ovrši postupak protiv korisnika kredita, odnosno dužnice.

Nakon što je ovrha vjerovnika (banke) protiv korisnika kredita ostala neuspješna, vjerovnik je po uobičajenom tijeku stvari pokrenuo ovrhu na novčanim sredstvima putem Financijske agencije protiv sudužnika, odnosno Vas, zbog čega ste dobili obavijest.

Za rješenje situacije potreban je dogovor između vjerovnika (banke), korisnika kredita, odnosno dužnice i Vas, kao sudužnika. Dogovorom svih strana izmijenio bi se ugovor o kreditu na način da Vi ne bi bili sudužnik, pa tako niti obveznik plaćanja duga na ime kredita. Međutim, da bi navedeni dogovor uspio, banka u pravilu zahtijeva da umjesto sudužnika (Vas) kao sudužnici predmetnog kredita stupe drugi kreditno sposobni sudužnici (možda i više njih), da se za povrat duga „garantira“ hipotekom na nekretnini i slično.

U slučaju da otplatite navedeni iznos duga (npr. posudite od treće osobe ili sl.), tada bi s obzirom na okolnosti slučaja vi bili ovlašteni plaćeno zahtijevati od strane korisnika kredita, odnosno dužnice neposredno (u posebnom postupku). Naime, navedeno pravo ćete steći temeljem odredbi ZOO-a, a jer je solidarna obveza osnovana isključivo u korist korisnika kredita, a vi ste namirili taj iznos vjerovniku, odnosno banci.

U slučaju da do dogovora ne dođe, a niti imate mogućnosti otplatiti kredit u cijelosti, tada postoji mogućnost da će vas banka pokušati ovršiti u državi vašeg trenutnog prebivališta.

Za ispitivanje daljnjih mogućnosti za rješenje ovog slučaja trebali bismo detaljno provjeriti sadržaj ugovora o kreditu te biti upoznati s ostalim okolnostima slučaja.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije