Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvod i skrbništvo nad djetetom

Nije uvijek lako pohvatati sva pravila oko pokretanja razvoda braka, zato evo još jednog odgovora iz odvjetničkog ureda Musulin

Pitanje: Udala sam se prije 2 godine, dobili smo bebu ove godine u 3. mj. Ali moj muž nije spreman biti ni roditelj ni muž. Svaki dan svađe i prepirka, čak bi me i udario da se ne boji da ću zvati policiju, nekoliko je puta i pokušao. Kao otac nije nimalo odgovoran i ne vodi brigu ni o čemu, sve moram sama i uz to opet vrijeđa i traži svađu. Strah me kad dijete odraste da sluša i gleda njegove izljeve bijesa radi ničega, smatram da to nije dobro za našeg sina ni za mene jer sam već na rubu živaca. Sam mi kaže da me ne voli i da idem, ali bez djeteta. Ne zato što ga voli nego meni usprkos. Može ga gledati da plače bez da reagira, sve mu je svejedno. Naš brak nema smisla, ali dijete ne dam ni za što na svijetu, s njim provodim cijeli dan i obožavam ga. Mali je, ali tata kad ga uzme odmah plače. Da skratim... Preselili smo se u Austriju s tim da smo u Hrvatskoj vjenčani. Zanima me kako bi se najlakše mogla rastati s tim da uzmem svoje dijete, i da se vratim u Hrvatsku, imam li pravo uzeti sina dok traje sud i biti u Hrvatskoj, trebam li se obratiti hrvatskom sudu ili u Austriji, sve me zanima. Hvala vam na odgovoru. Lijep pozdrav.

Odgovor: Ako roditelji maloljetnog djeteta ne žive u obiteljskoj zajednici, a nije donesena sudska odluka o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, njegovo prebivalište prijavljuje se na adresi roditelja s kojim ono živi, uz suglasnost Centra za socijalnu skrb.

Nakon razvoda kada je dijete povjereno na skrb jednom roditelju koji mijenja prebivalište, tada se i djetetovo prebivalište može promijeniti na temelju pravomoćne sudske presude o razvodu braka, a za što nije potreban pristanak drugog roditelja.

Zahtjev za odjavu prebivališta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji (PU/PP), prema mjestu u kojem roditelj djeteta odjavljuje prethodno prebivalište.

Razvod braka može tužbom zahtijevati jedan bračni drug, a oba bračna druga prijedlogom za sporazumni razvod braka. Nadležnost suda i Centra za socijalnu skrb je prema mjestu zadnjeg zajedničkog prebivališta odnosno boravišta bračnih drugova.

Sukladno čl. 53. Obiteljskog zakona (NN 103/15; u nastavku ObZ), ako bračni drugovi imaju zajedničko maloljetno dijete, povodom tužbe radi razvoda braka mogu predložiti s kojim će roditeljem dijete stanovati i način ostvarivanja roditeljske skrbi, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta i roditelja s kojim dijete neće stanovati i visinu uzdržavanja djeteta.

Bračni drugovi koji imaju zajedničku maloljetnu djecu dužni su prije pokretanja sudskog postupka za razvod braka, sudjelovati u postupku obveznog savjetovanja koje provodi Centar za socijalnu skrb.

Ako se roditelji ne mogu dogovoriti o sadržajima roditeljske skrbi ili o iznosu i načinu uzdržavanja malodobnog djeteta, tijekom vođenja postupka razvoda braka, mogu predložiti sudu donošenje privremene mjere, kako bi se i do donošenja konačne sudske odluke privremeno regulirala pitanja koja su hitne naravi (s kojim roditeljem će dijete živjeti, kako će se odvijati susreti i druženja s roditeljem s kojim ne živi, kako će skrbiti o djetetu).

Za suđenje u sporovima radi utvrđivanja postojanja ili nepostojanja braka, poništaja braka ili rastave braka (bračni sporovi) stvarno nadležan sud je općinski sud, a mjesna nadležnost određuje se prema pravilima o općoj mjesnoj nadležnosti.

Sukladno čl. 54. Zakona o parničnom postupku, nadležan je pored suda općemjesne nadležnosti i sud na čijem su području bračni drugovi imali posljednje zajedničko prebivalište.

Ako je u bračnim sporovima sud u Republici Hrvatskoj nadležan zato što su bračni drugovi imali posljednje zajedničko prebivalište u Republici Hrvatskoj odnosno zato što tužitelj ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, mjesno je nadležan sud na čijem su području bračni drugovi imali posljednje zajedničko prebivalište odnosno sud na čijem području tužitelj ima prebivalište.

Slijedom navedenog, postupak za razvod braka možete pokrenuti tamo gdje Vi imate prijavljeno prebivalište, ali i tamo gdje ste Vi i suprug imali posljednje zajedničko prebivalište.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije