Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepravilan izgovor nekih glasova

Imam sina od 5 god. koji ne govori čisto, iako može izgovoriti sva slova kada ga forsiram. Često slovo R govori gdje treba L i obrnuto. Da li treba da ga odvedem kod logopeda ili je dovoljno da vježbamo zajedno? Molim za vase misljenje! ...

Iz navedenog nije sasvim jasno što znači to da Vaš dječak „ne govori čisto“ i da može izgovoriti sve glasove kad ga „forsirate“. Je li se to odnosi samo na zamjene glasova R i L ili možda zamjenjuje i/ili izostavlja i neke druge glasove?

Naime, iako dijete može izgovoriti neki glas izolirano često se događa da taj isti glas ne uspijeva izgovoriti u sklopu riječi, pogotovo ako je on dio skupine suglasnika (npr. izgovara V u riječi VODA, ali ga izostavlja u riječi SVJETLO). U tom slučaju radi se o strukturalnim greškama, kada dijete ne uočava i ne može izgovoriti slijed glasova u riječi. Može mu se pomoći davanjem jasnog i pravilnog modela riječi, pritom naglašavajući onaj glas koji je izostavljen ili zamijenjen. Ako se radi o međusobnim zamjenama glasova R i L potrebno je sustavno razraditi uočene greške i slijedom toga uvježbavati izgovor riječi u kojima se one javljaju. Ujedno upozoravam na to da nestručni postupci roditelja i inzistiranje na pravilnom izgovoru često mogu biti neučinkoviti, pa čak i štetni za dijete.

Zato bi svakako bilo poželjno obratiti se za pomoć logopedu, koji će temeljem procjene stanja dječakova govora pronaći prave postupke i metode za korekciju postojećih grešaka, te istovremeno savjetovati i Vas kako da to činite s djetetom kod kuće.

Senija Bašić-Goja, prof. logoped

Najnovije

Najpopularnije