Poštovna, nažalost prolazite period koju određeni postotak roditelja dobije kao dodatni izazov, i nije ništa neuobičajeno. Prije svega treba utvrditi prolazi li organizam vašeg djeteta zbog odbijanja hrane kakve promjene poput gubitka na tjelesnoj masi, nevoljkost i umor. U većini slučajeva takav period je normalan i prirodan i puno je razloga, uglavnom psiholoških, vezanih za odrastanje i ispitivanje vlastitih mogućnosti zbog kojih djeca tako reagiraju. Taj period može potrajati i do nekoliko godina, s boljim i lošijim razdobljima.

Postoje dva najčešća modela na koji možete pristupiti djetetu: francuski – upoznavanje s namirnicama kroz korištenje što je više čula moguće te uz priču o toj hrani (daje se mrkva, kao cijela biljka, sirova, dopusti mu se da kuša, miriše, opipa i pritom se priča o prekrasnoj mrkvi koju jedu svi dječaci itd., paralelno se može napraviti juha od mrkve i dati djetetu da ju kuša; kao igra-mogu se komadići mrkve koristiti npr. za igru – stvaranja piramide itd.). Drugi način je američki – namirnice koje dijete odbija se skrivaju u jelu koje dijete voli (primjer su grožđice koje su bogate željezom i antocijanima i značajno obogate griz, a djeca ih često pljuckaju iz griza, tada se namoče, spasiraju u pastu i umiješaju u griz).

U svakom slučaju ne treba odustati, već bez prisile, s puno strpljenja i kreativnosti nuditi različite opcije. U jednom trenutku dijete ponovno počne prihvaćati. Važno je da nismo nasilni kako se ne bi polučio kontra-efekt.

Put nije lak, niti kratak, ali je vrijedno nastojati, budući da u to rano doba dijete oblikuje prve važne utiske za stvaranje prehrambenih navika, te kasnije u životu lakše prihvaća kvalitetniju prehranu.

Prema opisu vaše dijete želi jesti sirovo, što svakako možete iskoristiti i nuditi mu sirovo gotovo sve povrće i voće.

Također zavisi od načina pripreme hrane, vi možete naučiti mnoga jela pripremati na ukusan, a zdrav način.

Također iz iskustva rada s roditeljima, mogu reći da smo dobre rezultate dobivali većinom kod roditelja koji su sami mijenjali svoje navike – jer dijete nas kopira.