Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kravlje ili biljno mlijeko

U kojem uzrastu djeca mogu početi konzumirati zobeno, rižino i sojino mlijeko i koje su njihove prednosti u odnosu na kravlje?

Za djecu je nabolje da su dojena barem do godinu dana. Nakon toga preporuča se konzumiranje kravljeg mlijeka, ali uvijek prokuhanog i toplog. Kravlje mlijeko je izvrstan izvor proteina, masti te kalcija kojeg djeca trebaju.

Ako iz bilo kojeg razloga, vaše dijete ne može konzumirati kravlje mlijeko, tada možete davati biljna mlijeka, ali ona svakako moraju biti obogaćena kalcijem, jer je kravlje mlijeko glavni izvor kalcija u dječjoj dobi.

Ako govorimo o zamjenskom mlijeku majčinom mlijeku, jer se dijete ne doji, tada su najbolja adaptirana mlijeka – formule, prilagođene uzrastu.

Kada upotrebljavati biljna mlijeka? U slučaju jačih i dužih prehlada, kada se stvara više sluzi, te su začepljeni sinusi, kada dijete pati od refluksa (što je vrlo rijetko), kod alergija na kravlje mlijeko, tada se preporuča davati biljna mlijeka. Ona su kalorijski i nutritivno siromašnija, te originalno u svom sastavu nemaju toliko minerala koji su potrebi djeci, pa se pogotovo dok su jako mali ne preporučuje forsirati puno drugih vrsta mlijeka, već samo prema potrebi s obzirom na zdravstveno stanje.

Također za djecu vegetarijanaca je bitno da uzimaju kravlje mlijeko zbog kalorijske vrijednosti, sadržaja proteina, masti i kalcija, dok je za djecu svejeda mlijeko najbitnije kao izvor kalcija – proteine i masnoće namire iz mesa. Kod djece svejeda, čak bismo više preporučili da se povremeno uvede biljno mlijeko, da se malo rastereti probava, dok je kod vegetarijanaca bitno da se kravlje životinjsko mlijeko konzumira kontinuirano.

Od ta tri mlijeka, najviše bih preporučila zobeno, obogaćeno kalcijem i vitaminom D.

Najnovije