Pitanje: Poštovani, mama sam djevojčice od tri i po godine koja već pola godine ide u vrtić, ali svako jutro pri ostavljanju ona plače. Tete u vrtiću kažu da je u vrtiću vesela, igra se... Što da radim, da ju ispišem ili...?

Odgovor: S obzirom na to da se dijete svaki put rasplače prilikom odlaska u vrtić te da to traje već 6 mjeseci, želim vas podsjetiti kako su emocionalne reakcije Vaše kćeri vezano uz ovu produljenu prilagodbu na vrtić uobičajene. Odlazak u vrtić za djecu je velika promjena jer se djeca najčešće po prvi put rastaju od roditelja i odlaze u nepoznat prostor među nepoznate ljude te imaju novu rutinu na koju se moraju prilagoditi. Djeca mogu imati različite emocionalne reakcije zbog odlaska u vrtić poput tuge, razdražljivosti, ljutnje, a mogu se i pojaviti regresije u ponašanju (npr. tepanje, sisanje palca) te tjelesne reakcije poput glavobolja, mučnina, bolova u trbuhu i sl. Također, moguće su reakcije poput vrištanja, udaranja te plakanja koje navodite da Vaša kćer iskazuje. Unatoč tome što prilagodba na vrtić obično traje oko dva tjedna, a kod Vaše kćeri to traje dulje, važno je znati da je vrijeme prilagodbe individualno za svako dijete. Koliko će ta prilagodba trajati i kakve će reakcije dijete imati ovisi o osobinama djeteta, njegovoj povezanosti s bliskim osobama, roditeljskoj reakciji i drugo.

Vaš se problem očituje u samom rastanku, dok je ostatak vremena vaša kćer u vrtiću vesela i zaigrana. S obzirom na to da razmišljate i o ispisivanju Vaše kćeri iz vrtića pitam se koliko ste odlučni u tome da svoju kćer ostavite u vrtiću kada ona počne plakati. Prilagodba na vrtić izazovna je i za dijete i za roditelja. Tako se kod roditelja može pojaviti osjećaj bespomoćnosti, krivnje, tuge i sumnje u odluku da dijete ostavi u vrtiću kad ono svojim reakcijama pokazuje da to ne želi. No važno je uzeti u obzir da se djecaprilikom prosuđivanja nove situacije oslanjanju na roditeljske reakcije. Tako da, ako ste i sami nesigurni ili uznemireni prilikom ostavljanja kćeri u vrtić, ona to može osjetiti te zbog toga i sama pokazivati uznemirenost. Stoga bi bilo dobro da promislite o osjećajima koji se kod Vas bude prilikom rastanka i da vidite što možete učiniti s njima, kao i koje vam osobe u tome mogu biti podrška. Također, važno je da ako odlučite nastaviti voditi kćer u vrtić da budete sigurni u tu odluku i svojoj kćeri predstavite vrtić kao sigurno mjesto gdje će se zabavljati i gdje će tete paziti na nju. Prilikom odlučivanja o ispisivanju kćeri iz vrtića, uzmite u obzir da su reakcije Vaše kćeri na vrtić uobičajene, da je Vaša kćer ostatak dana u vrtiću vesela, da u vrtiću može stjecati prijateljstva te razvijati socijalne i druge vještine.

Također, ovdje ću navesti još neke smjernice koje Vama i Vašoj kćeri mogu olakšati prilagodbu na vrtić. Djeci ove dobi je važan osjećaj sigurnosti koji im možete omogućiti osiguravanjem rutine. Stoga, redovito odvodite kćer u vrtić, neka uvijek bude ista osoba koja kćer odvodi u vrtić te neka se rastanak uglavnom odvija na isti način. Možete osmisliti i svoj ritual opraštanja poput specifičnog pozdrava, zagrljaja i slično. Bilo bi dobro kada biste uvijek dolazili u isto vrijeme po kćer i ne ostavljali ju dulje od onoga što ste se dogovorili. Redovitim i predvidim odlascima i dolascima dijete gradi povjerenje u roditelja jer uči da će se roditelj vratiti po njega i svaki odlazak u vrtić bi trebao biti sve lakši.

Prilikom rastanka važno je zadržati smirenost i pokazati sigurnost da kćer ostavljate na pravom mjestu. Možete kćerki reći nešto poput: „Sigurna sam da će ti biti zabavno kao prošli put“, „Teta Jadranka će paziti na tebe“ i dr. Nikako nije poželjno da se iskradete bez pozdravljanja s kćeri. Jednostavnim rečenicama objasnite kćeri da odlazite te joj istaknite i da ćete se vratiti po nju. S obzirom na to da djeca ove dobi još uvijek nemaju jasan pojam o vremenu, možete joj vremenski tijek objasniti kroz neke radnje. Na primjer: „Ti ćeš se u vrtiću igrati pa ćeš ručati, pa spavati i onda se opet igrati, a poslije toga ću doći po tebe“. Važno je i da taj oproštaj ne traje predugo te da se nakon pozdravljanja s djetetom više ne zadržavate u vrtiću nego odmah odete. Naime, kada se roditelj zadržava u hodniku ili promatra dijete kroz prozor daje do znanja djetetu da je zabrinut za njega i da nije siguran hoće li djetetu biti dobro u vrtiću.

Vjerujem da Vam je teško gledati kćer kako plače pri rastanku te je prirodno da ju kao roditelj želite zaštititi od neugodnih osjećaja, no važno je znati da na taj način ne učimo dijete da su i neugodni osjećaji dio života te mu ne dajemo priliku da se nauči nositi s njima. Kada Vaša kćer plače prilikom rastanka možete ju utješiti riječima poput: „Vidim da si tužna. Rastanci su svima teški no ovaj rastanak nije trajan jer ću se ja vratiti po tebe.“

Naposljetku, voljela bih Vas potaknuti da ostanete ustrajni. Vjerujem da će se trud na kraju isplatiti te da će rastanci s vremenom postati ugodni.

Ako se situacija i dalje ne promijeni ili imate potrebu za dodatnom podrškom i informacijama, uvijek se možete obratiti stručnoj službi vrtića te slobodno nazovite i Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Srdačan pozdrav,

Vaš Hrabri telefon

Foto: Profimedia