Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomozite starijem djetetu da se lakše nosi s rođenjem sestre ili brata

Važno je naglasiti da ljubomora (kao i sve ostale emocije) ipak mora biti dozvoljena, a ne zabranjena i vašoj kćeri treba biti jasno da je i takva voljena!

Pitanje: Imamo dvije djevojčice, starija ima 3 godine, a mlađa šest mjeseci. Otkad se mlađa rodila, starija kći je počela imati različite ljubomorne ispade, npr. ako nešto želi, kaže to s cendranjem, ne želi spavati u svojoj sobi nego s nama, duri se kad se posvetimo bebi i dr. Mislili smo da se radi samo o razvojnoj fazi, no postaje sve gore... Kako da postupimo?Odgovor:Ljubomora između braće i sestara najčešće se javlja u dobi od 18 mjeseci do 5 godina jer djeca te dobi još uvijek nemaju izgrađene odnose s vršnjacima pa tako dolazak novog člana u obitelj vide ugrožavajućim za ljubav i pažnju. Kao što ste i sami naveli, djeca svoju ljubomoru mogu pokazivati na više načina, primjerice iskazivanjem netrpeljivosti prema bratu/sestri, pojačanim traženjem roditeljske pažnje, na adekvatan ili neadekvatan način, također i regresivnim ponašanjima (npr. tepanje, mokrenje u krevet, sisanje palca).

Naveli ste da se ljubomora pojavila kada se rodila mlađa kći, što je vrlo uobičajeno kod djece. Pitam se jeste li razgovarali sa svojom kćeri i pripremili je prije dolaska bebe u obitelji. Ako još uvijek niste, bilo bi poželjno da starijoj kćeri objasnite kakve su bebe i što uglavnom rade - jedu, spavaju i plaču jer ne znaju reći kada su gladne ili ih nešto boli. Time joj pomažete da shvati zašto beba dobiva toliku količinu pažnje te zbog čega reagirate na svaki njezin plač, dok vam smeta kad ona govori što želi kroz „cendranje“ te tu možete i postaviti granicu da je ona starija i može vam reći što želi riječima. Poželjno je i uključiti vašu stariju kći u svakodnevne aktivnosti oko bebe (do mjere u kojoj želi biti uključena) – od mijenjanja pelena pa do kupanja te ju i pohvaliti pred bebom kako je nešto dobro napravila. Na taj će se osjećati potrebnom i važnom, a pritom zajedno provodite vrijeme. Također, kao što mama i tata imaju svoje uloge u odnosu na bebu, tako i ona ima ulogu starije seke te joj to možete istaknuti kroz nešto što samo ona može pokazati ili naučiti bebu. No, pri tome je važno ne nametati joj ulogu odrasle i velike već joj dopustiti da ona bude ono što jest-starije dijete.

S obzirom na to da se dolaskom novog člana obitelji rutina mijenja, važno je zadržati što više mogućih starih obrazaca kako bi se starija kći što lakše nosila s tom velikom promjenom. Naime, rutina je jako važna za djecu jer im daje osjećaj sigurnosti i predvidljivosti. Ono što isto može pomoći je da izdvojite i posebno vrijeme koje ćete provesti samo sa starijom kćerkom, makar nakratko.

To je mojeeee!!

Kako će vaša beba rasti, može doći i do problema dijeljenja stvari, stoga je važno reći i da djecu treba poticati da dijele stvari, no također dopustiti im da sami odluče kada će to biti. Tako npr. možete ponuditi mlađoj kćeri neku drugu igračku ako starija kći ne želi podijeliti svoju igračku i time poslati poruku da nisu uvijek bebine potrebe važnije od njenih, dok se mlađa kći zbog manjeg kapaciteta pažnje često može zadovoljiti i drugom igračkom.

Naposljetku, važno je naglasiti da ljubomora (kao i ljutnja i tuga i sve emocije) ipak mora biti dozvoljena, a ne zabranjena i vašoj kćeri treba biti jasno da je i takva voljena! Ne treba očekivati od starije kćeri da će dijeliti oduševljenje bebom s roditeljima ili da će ljubomora nestati. Ovakve reakcije djece su uobičajene i neće našteti njihovom sestrinskom odnosu.

Vašoj kćeri je prije svega potrebno razumijevanje da joj nije lako te da prihvaćate taj njezin osjećaj koji svi nekad osjećamo. To naravno ne znači da ćete prihvatiti i sve njezine načine kojima te osjećaje izražava. Ako se ikad ponese agresivno prema sestri, jer ne zna drugačije izraziti svoju tugu ili nezadovoljstvo, treba joj jasno dati do znanja da su to neprihvatljiva ponašanja koja se neće tolerirati, no istovremeno joj objasniti da smije osjećati ljubomoru, tugu, ljutnju. Važno je i da razgovarate o osjećajima i imenujete ih, najbolje kada se smiri te joj tada pomognete da pronađe prihvatljive načine na koje može izraziti ljubomoru, ali i ostale neugodne osjećaje kao što su tuga i ljutnja. Neki od primjerenih načina su da imaju neki jastuk ili kutak u kući koji im može služiti za udaranje u naletu bijesa, da ih se potakne da npr. nacrtaju ljutnju i ljubomoru i na taj način ju izraze, da im se da papir koji smiju zgužvati i uništiti ili neka loptica za gnječenje, plastelin ili glinamol, brojanje do 10, skakanje, grljenje i stiskanje plišane igračke…

Nadamo se da su vam neke od ovih informacija bile korisne. Ako imate potrebe za daljnjim razgovorom o ovoj ili nekoj drugoj temi, slobodno nazovite Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Želimo vam puno sreće!

Tekst: Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Najnovije