Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baka i djed – pomažu li u odgoju ili ga otežavaju?

Na koji način bi trebala funkcionirati podrška baka i djedova u brizi oko djece odgovaraju stručnjaci s Hrabrog telefona

Pitanje: Moja kći ima 7 godina, svaki drugi vikend provede kod bake i djeda, a kada se vrati kući imamo problem s poštivanjem dogovorenih pravila (npr. pospremanje igračaka nakon igre, pola sata gledanja crtića i slično). Govori da je kod bake i djeda drugačije i bolje, odbija me poslušati. Što da radim?

Odgovor: Bake i djedovi su vrlo važni za djetetov zdravi rast i razvoj. Veza između djeteta i bake/djeda je po intenzitetu odmah iza roditeljske što posebno dolazi do izražaja kada baka/djed čuvaju dijete dok roditelji rade ili kada je posrijedi samohrano roditeljstvo, razvod braka ili druge okolnosti zbog kojih dijete više vremena provodi s bakom/djedom.

Bake i djedovi najčešće djeci postavljaju blaže granice, zbog čega im se djeca priklanjaju (a s druge strane teže surađuju s roditeljima). Razlog za to je jednostavan – zadatak djece je „probijati“ i testirati granice, kako bi dobili što žele. To je zdrav dio razvoja i toga treba biti svjestan. S druge strane, zadatak roditelja je biti dosljedan, postavljati jasna pravila i granice djetetu. Roditelj treba imati glavnu ulogu u odgoju svog djeteta te osigurati djetetu okruženje koje je sigurno i u kojem se ono osjeća zaštićeno. Roditelji se ponekad osjećaju kao da „netko drugi odgaja njihovu djecu“, pada im roditeljski autoritet, što može dovesti do frustracija i konflikta. Koliko god bake i djedovi pomažu u brizi oko djece, važno je da poštuju pravila koje postavlja roditelj i ne narušavaju roditeljski autoritet. Ako baka i djed vode glavnu riječ u odgoju, roditelji se mogu osjećati ugroženo i odbačeno od strane vlastitog djeteta, s čime se teško nositi. Bake i djedovi mogu svojim postupcima zbuniti dijete, a roditelji nerijetko primjećuju i promjene u funkcioniranju djece. U tim slučajevima najčešće dolazi do konflikata koji su loši za zdrav razvoj djeteta. Što onda učiniti?

Nerealno je očekivati da će bake i djedovi postupati na identičan način kao i roditelji. No, važno je da roditelji baki/djedu jasno navedu što očekuju od njih kada čuvaju njihovu djecu kako bi se izbjegli konflikti i nepovoljne posljedice po dijete. Ključ svega je otvorena i pravovremena komunikacija. Neka roditelji sa svojim roditeljima jasno razmijene viđenja o odgoju i dogovore pravila koja će vrijediti za djecu, rasprave o prioritetima o odgoju (gdje mogu popustiti, a za što zahtijevaju da bude onako kako je kod kuće). Važno je reći zašto za dijete postoji određeno pravilo, koju funkciju ima i na koji način roditelj održava pravilo. Dobro je baki i djedu dati primjer kako roditelj uspostavlja autoritet, što kod djeteta „pali“. Bake i djedovi se često priklanjaju djetetu zbog vlastite potrebe da budu prihvaćeni i voljeni. Ponekad ih treba podsjetiti da ako djetetu kažu „Ne!“ to ne znači da ih neće voljeti ili da će ih voljeti manje. Djetetova ljutnja i frustracija kada ne dobije što želi je normalna, i treba ju izdržati, što je rijetko jednostavno. Posebno je bitno da bake i djedovi ne koriste roditelje kao sredstvo straha za umirivanje djeteta! Npr., rečenica „Vidjet ćeš kada dođu mama/tata!“ je neprimjerena i ne donosi djetetu ništa dobro.

Ako je posrijedi razilaženje u odgojnim stavovima roditelja i bake/djedova, jasna i otvorena komunikacija je ponovno ključ. Konfliktne situacije u obitelji djeluju na sve, a dijete osjeti netrpeljivost i nesigurnost sa svih strana. U ovakvim slučajevima, međusobna podrška supružnika, zajednička usuglašenost u stavovima te razgovor s bakom/djedom djeteta u kojem će se jasno izreći svoja očekivanja i ono što ne odgovara u odnosu/odgojnim postupcima je neophodno. Dakle, posebno je važno da su oba roditelja suglasni i da su prethodno zajedno dogovorili kako će pristupiti djetetu (a i baki/djedu). Roditelji trebaju dozvoliti baki i djedu da izraze svoje viđenje, no, ako se i dalje ne slažu s načinom odgoja i pristupom bake/djeda potrebno je pokazati da roditelji imaju primaran autoritet i da ne dozvoljavaju manipuliranje niti s jedne strane. Ako roditelji nisu međusobno usklađeni u postavljanju pravila i granica, dolazi do dodatnih komplikacija. Neusklađenost oko odgoja na kraju najviše štete čini upravo djetetu koje je zbunjeno zbog manjka strukture. Razgovore o odgoju i strategijama treba izbjegavati voditi pred djecom.

Ako s bilo koje strane ne postoji volja da se nesuglasice riješe, teško da će se postići napredak. Ponekad će možda biti potrebna (privremena) fizička odvojenost i kontrolirani ili rjeđi susreti s bakom/djedom. Važno je odabrati tu opciju kao krajnju.

Djeca profitiraju od dosljednosti i jasnih pravila, a treba ih čuvati od konflikata. U međusobnoj komunikaciji o djetetu i odgoju važno je istaknuti da je upravo dijete svima na prvom mjestu, njegova dobrobit i zdrav razvoj u kojem ima pažnju i ljubav svojih roditelja, kao i djeda i bake. Pokušajte pratiti gore navedene smjernice, a ako se situacija ne promijeni na bolje ili imate potrebu za dodatnom podrškom i informacijama slobodno nazovite Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Srdačan pozdrav!

Tekst: Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Najnovije